Het belang van een goede planning voor bouwpromotoren
Els Decru
& Charlotte Vanhoucke
Titeca pro accountants &
experts

Het belang van een goede planning voor bouwpromotoren

Praktijck - Titeca

Er beweegt heel wat in de wereld, ook in die van de projectontwikkeling. Bouwpromotoren beleven op heel wat vlakken uitdagende tijden. De sectorgroep ‘Immo & Promotie’ van Titeca Pro Accountants & Experts staat promotoren graag met raad en daad bij. Charlotte Vanhoucke en Els Decru zetten de grootste pijnpunten op een rijtje en koppelen er graag advies aan waar je zelf mee aan de slag kan.

Langere doorlooptijd van vergunningen

Een bouwdossier opstellen is veel complexer en uitgebreider dan vroeger. Zo zijn energiezuinige ingrepen en de omgevingsaanleg steeds belangrijker. Duurzaamheid is dan ook een cruciaal onderdeel van bouwpromotie geworden. De vereiste technische expertise drijft al boven in de vergunningsfase. Bovendien duurt het verkrijgen van een aanvraag langer en is het hele proces aanzienlijk duurder geworden. Zolang de vergunning niet afgeleverd is, kan je als bouwpromotor moeilijk verdere stappen zetten.

Strengere toepassing van voorwaarden

De kans is groot dat je voor jouw bouwproject bij de bank aanklopt. Ook daar is het helaas niet eenvoudiger geworden. De rentes stijgen opnieuw en de voorwaarden om een financiering te krijgen, worden almaar strenger. Bij sommige banken moet de vergunning al verleend zijn voor je een (gedeeltelijke) financiering kan bekomen of moet al een deel van het project in een succesvolle voorverkoopfase zitten. Bovendien verwachten de banken een grotere persoonlijke inbreng en een projectrendabiliteit van minstens twintig procent, wat niet evident is.

Bouwbudgetten onder druk

De derde grote uitdaging is de stijgende bouwkost, vooral een gevolg van de covidperiode en de oorlog in Oekraïne. Je krijgt minder gedaan met hetzelfde budget. Daardoor heb je, in vergelijking met vroeger, meer middelen nodig om een project uit te voeren. Net die financiering verkrijgen, is een pak lastiger dan enkele jaren geleden. Bovendien rijst de vraag in hoeverre je die meerkost aan de potentiële koper kan doorrekenen.

Een duidelijke financiële planning als heilige graal

Je krijgt als bouwpromotor al een licht paniekgevoel bij het lezen van deze informatie? Geen nood: met een doordachte aanpak en een professionele partner als Titeca Pro Accountants & Experts aan je zijde neem je je projecten alsnog stevig in de hand. Alles staat of valt met een duidelijke planning en een goede opstart. Dat gaat heel breed: van een waterdicht juridisch kader en een correcte verkoopprijs tot voldoende aandacht voor duurzame technieken. Toch is vooral de financiële planning cruciaal. Deze werk je per kwartaal bij en koppel je geregeld terug naar jouw financiële partner, of dat nu een bancaire instelling of een mede-investeerder is. De begeleiding door een expert neem je daarbij heel wat werk en kopzorgen uit handen.

Titeca pro accountants & experts
titeca.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels