Hoe belangrijk zijn garages en garagepoorten nog in nieuwbouwprojecten?
Danny Claus Maldex

Hoe belangrijk zijn garages en garagepoorten nog in nieuwbouwprojecten?

Vraag & Antwoord - Maldex

Nieuwbouwprojecten springen steeds creatiever om met de ruimte die ze ter beschikking hebben. Daarbij gaat almaar meer aandacht naar woon- en leefruimte, en minder naar garages en bergruimtes. Maar is dat wel terecht?

Wie een nieuw huis bouwt, of kijkt naar de zogenaamde sleutel-op-de-deur-woningen, zal het al hebben gemerkt: de ruimtes worden kleiner. De garage of opbergruimte is dan plaats die gemakkelijk wordt geslachtofferd. Toch loont het om ze naar waarde te schatten: wie creatief omspringt met de aanwezige plaats, haalt meer uit zijn woning.

Zeker geen plaatsverlies

Om te beginnen wordt parkeerruimte steeds kostbaarder: het wagenbezit in België steeg de afgelopen tien jaar systematisch. Een vaste plek hebben om een wagen te parkeren, eventueel in een ondergrondse garagebox, is dan ook geen overbodige luxe. Een garage herbergt bovendien fietsen, motorfietsen, steps,… Kleinere vervoersmiddelen die mensen niet graag op de stoep laten staan.

Daarnaast is het mogelijk om creatief om te springen met de beschikbare ruimte. In vele huizen vind je in de garage een wasplek met wasmachine en droogkast, een extra koelkast of een diepvriezer. Of het is de ruimte die wordt ingezet als multifunctionele inkom wanneer de kinderen thuiskomen van de jeugdbeweging of sporttraining. Ze vinden er een plek waar ze vuile schoenen en kleren kunnen achterlaten, zodat ze niet meteen het hele huis vuil maken.

Multifunctionele ruimte

Voor een garage is het geen basisvereiste dat er een wagen in wordt geparkeerd. Steeds meer wordt deze simpelweg gebruikt als extra berging, fitnesszaal of werkruimte om aan fietsen sleutelen. Met een garage of bergruimte kan je zo creatief omspringen als je zelf wilt. Gebruik je ze uitsluitend als fietsenberging, dan kan je beroep doen op een kleine poort van bijvoorbeeld anderhalve of twee meter – meer dan voldoende om vlot in- en uit te rijden.

Kom je bijvoorbeeld thuis met boodschappen en heb je geen handen meer vrij, dan is een automatische poort een redmiddel. Bovendien neemt een sectionaalpoort minder plek in dan een deur, waardoor je alweer meer vrijheid krijgt om ruimtes naar believen in te delen. De poort schuift immers gewoon weg tegen het plafond, terwijl een deur breed moet kunnen openzwaaien.

Lang leve de garage

De garage is als nuttige ruimte dus zeker niet dood en begraven. In tegendeel: meer dan ooit kan je creatief omspringen met je indeling, zodat deze volledig aansluit bij je wensen en behoeften. Ook op esthetisch vlak: met een mooie gevelintegratie, verwerk je jouw garagepoort naadloos in je gevel.

Deze expertise werd aangeboden door  Maldex

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels