Hoe ga je om met een beroep tegen jouw bouw-<br>project?
Carl Vanacker Parallel Architecten

Hoe ga je om met een beroep tegen jouw bouw-
project?

Vraag & Antwoord - Parallel Architecten

Bij de opmaak van een ontwerp is het ontzettend belangrijk dat jouw architect de stedenbouwkundige voorschriften én mogelijkheden kent. Een goede voorbereiding is het halve werk. Vaak kan je zo al anticiperen op mogelijke beroepen of bezwaargronden. Bij Parallel Architecten werken we samen met juristen, stedenbouwkundigen en milieudeskundigen van het kennisnetwerk van United Experts, om een omgevingsaanvraag tot in de puntjes uit te werken. Bovendien hebben we 3D-artists in ons team zodat we renderfoto’s en bewegende beelden van het ontwerp kunnen toevoegen aan de aanvraag. Dat maakt de beoordeling door de bevoegde diensten gemakkelijker.

Wat bij een zonevreemde ligging?

Deze geïntegreerde aanpak loont in het bijzonder bij aanvragen in ruimtelijke gebieden waar het moeilijk is om een omgevingsvergunning te bekomen, zoals zonevreemde gebieden of gebouwen/verkavelingen van een grotere schaal.

Een woning of bedrijf is zonevreemd wanneer het niet in de juiste bestemmingszone ligt. Denk maar aan een industrieel bedrijf in landbouwgebied of in recreatiegebied, een winkelbedrijf in industriegebied, een milieubelastend bedrijf in woongebied, een niet-landbouwwoning in landbouwgebied, een woning in natuurgebied, enzovoort.

Belangrijk om te weten is dat een zonevreemde woning of bedrijf niet betekent dat dit illegaal is. Wel moet je rekening houden met beperkte verbouwingsmogelijkheden. Daarom onderzoeken we steeds eerst welke vergunningen er al zijn en welke er nodig zijn voor het uitvoeren van bepaalde werken. Zo weten we aan de start direct wat haalbaar is en wat niet, zodat we dit ook met onze klanten kunnen doorspreken.

Wat als jouw buur – ondanks een goede voorbereiding – toch in beroep gaat tegen jouw omgevingsvergunning?

Dit bouwberoep mag geen aanleiding zijn tot paniek: dankzij de goede voorbereiding werd het dossier gedetailleerd uitgewerkt. Het ervaren team van architecten en juristen werkt samen een gemotiveerd bezwaarschrift uit als antwoord op het bouwberoep. Heel vaak slagen we er dan ook in om vergunningen in beroep te bekomen, of zelfs omgevingsaanvragen die in eerste aanleg geweigerd werden, in beroep vergund te krijgen.
De wetgeving (stedenbouwkundig, milieu …) en de bijhorende interpretaties worden steeds complexer en de eisen die aan een omgevingsaanvraag worden gesteld, steeds hoger. Een omgevingsvergunningsaanvraag moet tot in de puntjes worden voorbereid. Tijdens de aanvraagprocedure omringt de aanvrager zich het best met ervaren architecten en juristen die de wetgevende materie door en door beheersen.

Deze expertise werd aangeboden door  Parallel Architecten

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels