Hoe kan ik als eigenaar mijn potentiële projectgrond optimaal laten renderen?
Carl Lambrecht
& Frederic Maertens
Fonders

Hoe kan ik als eigenaar mijn potentiële projectgrond optimaal laten renderen?

Vraag & Antwoord - Fonders

U bent op zoek naar maximale waardering van uw projectgrond. Het begrip ‘waarde’ dekt vele ladingen. Uiteraard is de financiële kant van de zaak essentieel. Daar is een voorstel op maat wenselijk. Naast het cijfermatige rendement is een gedeelde visie voor veel grondeigenaars eveneens waardevol, net als ‘ont-zorging’.

Hoe begin ik?

De eerste stap in de mogelijke ontwikkeling van uw perceel is aankloppen bij één of meerdere specialisten ter zake. Een ervaren projectontwikkelaar zal u onmiddellijk een heel stuk wijzer maken. Dergelijk verkenningsgesprek is zonder verdere verplichtingen. U ontdekt zo de concrete juridische, technische en cijfermatige mogelijkheden.
Een respectvolle samenwerking tussen grondeigenaar en projectontwikkelaar, met waardering voor uw input, is essentieel om rekening te houden met uw wensen als grondeigenaar, onder meer wat de architectuur betreft. De naamgeving aan het project kan een eerbetoon zijn aan bijvoorbeeld uw familiegeschiedenis of passie.

Wat als eigenaar en ontwikkelaar op dezelfde golflengte zitten?

Vraag dan zeker naar de optie van full service. Het is immers niet de bedoeling dat u als grondeigenaar het project steeds moet opvolgen. Vermijd kopzorgen over de kwaliteit van het uitgevoerde werk, de timing of een al dan niet vlotte verkoop. De aanwezigheid van een volledig bouwteam, in-huis technische, juridische en commerciële kennis kunnen voor uw project het verschil maken. Dergelijke ‘ontzorging’ is voor de meeste grondbezitters van grote waarde.

Wat met het financiële aspect?

Daarbij zijn er diverse opportuniteiten. Een (gedeeltelijke) ruil kan interessant zijn wanneer u zelf een nieuw appartement op deze locatie wenst voor eigen bewoning. Een vastgoedbelegging, met het oog op verhuur, kan natuurlijk ook. Als grondeigenaar hebt u de eerste keuze en kan u het ideale appartement voor u zelf laten ontwerpen. Ook een combinatie van een ruil en een vergoeding is een mogelijkheid.
Een correcte prijs ontvangen voor uw grond kan éénmalig, door directe verkoop van uw perceel aan de ontwikkelaar. Vaak valt de keuze op een recht van opstal. Hierdoor kan de projectontwikkelaar eigenaar- én verkoper- zijn van de constructies die hij/zij opricht op uw grond. Bij elke verkoop van een kavel ontvangt u de respectievelijke afgesproken grondprijs. Uw projectgrond heeft misschien wel meer mogelijkheden dan u denkt…

Deze expertise werd aangeboden door  Fonders

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels