Hoe nieuwe technologie bijdraagt aan de werk-privébalans
Tom Hollants Van Lanschot

Hoe nieuwe technologie bijdraagt aan de werk-privébalans

Praktijck - Van Lanschot

De wereld verandert razendsnel: van verplicht telewerk tijdens de gezondheidscrisis tot de sterke opkomst van artificiële intelligentie, zoals ChatGPT en consoorten. Die evoluties zijn niet altijd evident, maar ze scheppen wel vaak nieuwe mogelijkheden en zetten positieve tendensen in beweging. Zo stond ik vroeger minder stil bij het concept ‘werk-privébalans’. Vandaag kijk ik hier anders naar. Waar het noodgedwongen werd opgelegd, geeft dit herstelde evenwicht tussen werk en gezin me vandaag meer rust. Ik ontdekte onder meer hoe nieuwe technologie bijdraagt aan het vinden en bestendigen van de gezonde balans.

Een gezonde mix

Thuis zijn om de dagelijkse familiemomenten mee te maken, gaf me veel energie. Op kantoor en bij klanten voel ik me helemaal in mijn nopjes. Thuis deed ik dat evenzeer. Tegelijk deed het mijn ogen opengaan voor bepaalde dingen. Tot ik thuiswerkte tijdens de pandemie hadden mijn kinderen geen idee van wat ik deed als job. Gek, toch? We raakten tijdens deze periode meer betrokken in elkaars leven. Versta me niet verkeerd: ik zou niet terug willen naar verplicht telewerk, maar het heeft me veel lessen bijgebracht. De moraal van het verhaal: het komt erop neer een gezonde mix te vinden, tussen thuis werken en naar kantoor komen, tussen fysieke meetings en digitaal overleg. Bij Van Lanschot komen de meeste collega’s hoofdzakelijk op kantoor werken. Toch is thuiswerk een optie en dat geeft een zekere gemoedsrust. De flexibiliteit is er voor wanneer het nodig is.

Innovatie omarmen

De digitale mogelijkheden evolueren razendsnel, ook in de bankensector. We moeten die omarmen, want ze kunnen het werken aan een ideale werk-privébalans ondersteunen. Kijk nu naar alle mogelijkheden om digitaal te vergaderen. Je kan er met je hoofd niet meer bij dat we vroeger zonder nadenken de auto insprongen om alle vergaderingen altijd fysiek bij te wonen. We sparen tegenwoordig heel wat reistijd uit en dat geeft iedereen meer rust en meer tijd in zijn agenda.

Meerwaarde creëren

De digitale evolutie biedt bovendien efficiëntiemogelijkheden, ook voor onze sector. Door repetitieve taken – denk aan het meermaals ingeven van dezelfde tekst – over te laten aan digitale tools, ontstaat meer ruimte voor taken die wel meerwaarde creëren. Met klanten over hun persoonlijke situatie praten en samen oplossingen bedenken, blijft het best werken via een face-to-face-afspraak. Dat geldt trouwens ook voor medewerkers. Het codewoord is ‘evenwicht' en dat hebben we bij Van Lanschot goed gevonden.

Van Lanschot
vanlanschot.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels