Hoe optimaliseert u uw bedrijfsprocessen door digitalisering?
Michaël Van Robaeys Robaws

Hoe optimaliseert u uw bedrijfsprocessen door digitalisering?

Vraag & Antwoord - Robaws

Tal van sectoren, zoals de bouw, moeten de stap naar optimalisering en digitalisering nog zetten. Velen ervaren die omslag vaak als tijdrovend en kostintensief. Toch verhogen veel bedrijven zo hun efficiëntie en bestendigen ze hun groei. Hoe pakt u dit pragmatisch aan?

Inefficiëntie komt met een zekere kost, hoewel die voor veel bedrijfsleiders onbekend is. Daarom is het optimaliseren van de huidige bedrijfsprocessen voor bouwbedrijven of ondernemingen die projectmatig werken noodzakelijk. Zo garanderen ze hun groei, krijgen ze meer grip op hun activiteiten en ondersteunen ze hun medewerkers beter. Bovendien werken ze beter gestructureerd, verminderen ze het aantal menselijke fouten en zijn de zaakvoerders in staat accurate beslissingen te nemen. Het implementeren van de juiste tools maakt hierbij een fundamenteel verschil en is zelfs een katalysator.

Efficiëntieslag door de juiste tools

Digitalisering brengt verschillende voordelen met zich mee. Door het gebruik van gerichte tools zijn uw medewerkers in staat hun taken correcter uit te voeren. Het laat ook toe bestaande oplossingen, zoals diverse Excel-bestanden, te stroomlijnen en uw manier van werken minder persoonsafhankelijk te maken. De juiste tools inzetten verhoogt bovendien ook uw flexibiliteit, bijvoorbeeld om afwezigheden tijdens verlofperiodes of ziekte op te vangen.

Langetermijndoelen

Omdat het aanbod aan oplossingen groot is, gaat u het best niet overhaast te werk. Breng eerst uw langetermijndoelen in kaart. Waar wil u naartoe op strategisch vlak? Bekijk dan waar de pijnpunten zitten in uw bedrijf en beslis op basis daarvan wat de prioriteiten zijn. Vermijd om alles ineens te willen aanpakken. Kies voor eenvoudige, pragmatische oplossingen en stel realistische doelen. Is het gros van uw medewerkers niet digitaal onderlegd, dan is een digitale werkbon misschien een brug te ver. Of ga voor een creatieve invulling, zoals het inschakelen van jongere werknemers om anderen te helpen.

Daarnaast is het belangrijk voldoende tijd te voorzien voor de implementatie. Stel één persoon verantwoordelijk binnen het bedrijf en geef die de nodige tijd en autoriteit om het project te trekken. Vermijd ook de valkuil om alleen software op maat te overwegen. Hoe aantrekkelijk dit ook lijkt, dergelijke implementaties duren vaak langer en zijn dus duurder. Door de brede waaier aan bestaande tools maakt u al snel een wezenlijk verschil met een standaardpakket. Betrek tot slot voldoende werknemers uit uw bedrijf. Geef ze inspraak en creëer zo een positieve vibe rond het project.

Naast de interne efficiëntieslag is ook de klantvriendelijkheid van uw oplossing van belang. Uw medewerkers en uw klanten moeten baat hebben bij de nieuwe manier van werken. Zo garandeert u het succes van uw implementatie. 

Deze expertise werd aangeboden door  Robaws

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels