Ideale rustplaats voor tropisch hout
Christophe Windels
& Daphné Decolvenaere
Spanbo - Decolvenaere

Ideale rustplaats voor tropisch hout

Testimonial - Spanbo - Decolvenaere

Een nieuwe overkapping van liefst 7.000 vierkante meter waar Afrikaans hout in optimale omstandigheden zal liggen wachten op zijn eindbestemming: dat wordt het nieuwste hoofdstuk in de succesvolle samenwerking van bouwbedrijf Spanbo uit Moorslede en houtimporteur Decolvenaere uit Gent. Ook in nieuwe handen – onder de koepel van VT Invest – zet Spanbo trouwe klanten zoals Decolvenaere op de eerste plaats. “Al hopen we natuurlijk ook nieuwe klanten aan te trekken en gestaag te groeien.”

Al vier generaties lang kiest Houtimport Decolvenaere voor Spanbo als bouwpartner. Doorheen de jaren breidde de infrastructuur gaandeweg uit: aanvankelijk in Ledeberg, daarna in Gents havengebied. Een omgeving waar Spanbo’s ervaring in industriebouw en het gebruik van hout goed van pas komen. 

Christophe Windels, bestuurder van Spanbo: “Hout is beter bestand tegen de zilte lucht dan bijvoorbeeld staal. Ook de brandweerstand is stukken beter. Dat maakt hout een grote troef voor bedrijfsgebouwen in en rond de haven. Met de opname in de holding VT Invest is ook de expertise in beton- en staalbouw geïnjecteerd in Spanbo. De beperkingen van enkel houtbouw vallen weg. Met hybride bouwsystemen zijn onze mogelijkheden eindeloos, net als die van onze klanten dus.”

Hier rust het hout

Vanuit twee eigen zagerijen in Kameroen voert familiebedrijf Decolvenaere diverse tropische houtsoorten in. Deze constante bevoorrading uit de meer dan 300.000 hectaren eigen concessies focust op kwaliteit en duurzaam bosbeheer. 

“Per hectare kappen we telkens maar één boom. Zo putten we onze bossen niet uit en hebben we steeds hout van de hoogste kwaliteit. Vanuit onze zagerijen brengen we afrormosia, ayous, doussie, iroko, okan, padouk, sapelli, sipo en tali naar Gent. Dat hout wordt gestockeerd in onze zes hectaren overdekte magazijnen. Daar komt binnenkort nog eens zo’n 7.000 vierkante meter bij. De invloed van de weersomstandigheden is niet goed voor het hout. Om grotere volumes in de beste omstandigheden te stockeren, hebben we dus een nieuwe uitbreiding nodig. We hebben zelfs nergens anders prijs gevraagd. Spanbo kent ons, weet wat we nodig hebben en wij weten wat we van hen mogen verwachten”, zegt zaakvoerder Daphné Decolvenaere, de vijfde generatie in het bedrijf.

De houtimporteur blijft dus groeien en Spanbo ondersteunt die groei graag: met de eigenlijke bouwwerken, maar ook met alles errond, zoals het aanvragen van de vergunningen en de nodige attesten. Daphne Decolvenaere: “Ik hoef mij over het hele traject geen zorgen te maken. Ik hou mij bezig met mijn business en Spanbo regelt alles voor mij – bouwkundig en administratief.” 

Voor de nieuwe loods is de vergunningsaanvraag in behandeling. Als die goedgekeurd is, schiet Spanbo meteen in actie. “Tussen de goedkeuring en de montage op de werf zit gewoonlijk maximaal acht weken. We werken snel en efficiënt”, geeft Christophe mee.

Bestendiging

Onder de vlag van VT Invest beoogt Spanbo gezonde groei. Toch zien ze er nauwgezet op toe dat dit geen impact heeft op bestaande klanten. “Historische klanten, zoals Houtimport Decolvenaere, blijven onze absolute prioriteit. Ze zijn al meer dan 50 jaar klant bij ons. Die vertrouwensband steunt op wederzijds respect en een gedeelde visie op kwalitatieve materialen en verwerking.” 

De industriebouwer is vooral actief in Oost- en West-Vlaanderen, maar volgt zijn klanten ook naar andere provincies. “Spanbo denkt mee na over de beste aanpak en invulling van elke opdracht”, bevestigt Daphné Decolvenaere. “Dat is voor ons veel meer waard dan de goedkoopste offerte. Tenslotte zit het verschil hem in de afwerkingsgraad en daarin is Spanbo de absolute top.”  

www.spanbo.be
www.decolvenaere.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels