Innovatie en geloof
Frederic Bulcaen Polemieck

Innovatie en geloof

Polemieck

We hadden allen in de zomer gehoopt dat we het slechtste hadden gehad, maar zie: we likken ondertussen nog de wonden van de tweede golf van de coronapandemie. Onze regeringen doen nochtans hun best om iedereen zo veel mogelijk te helpen maar ik vrees dat ook zij vechten tegen de bierkaai. In ieder geval moeten we beseffen dat al onze kinderen een grote rugzak met overheidsschulden zullen krijgen want iedere schuld moet ooit terugbetaald worden. Toch heeft het geen zin om in een hoekje te kruipen en te wachten met wat er verder zal gebeuren om dan te hopen dat het terug als vroeger wordt. We zijn nu al zeker dat het nooit meer hetzelfde zal worden. 

Verschillende innovaties, al of niet door toedoen van corona, hebben van de recente periode gebruikt gemaakt om een blijvende plaats in ons leven op te eisen. Laat ons dus allen op zoek gaan naar deze innovaties die onze zaak vooruithelpen of die een aanvulling of hulpmiddel kunnen zijn om onze zaken terug op de rails te krijgen. 

Iedereen kent ondertussen online shoppen. Meer en meer lokale ondernemers hebben nu ook een eigen webshop. Wie had ooit gedacht dat men zijn geboortelijst volledig online ging reserveren in plaats van deze fysiek in de winkel te gaan reserveren? Nog zo’n evolutie zijn de online opleidingen. Tegenwoordig kan iedereen alles online leren. Zelfs praktische handelingen kunnen in moeilijke omgevingen vanaf afstand getoond worden met een virtuele bril. De ‘Iristick’ is trouwens een Belgische uitvinding.  

Ook zijn er veel initiatieven die ieder van ons een extraatje kunnen opleveren en die tevens de duurzaamheid van onze samenleving bevorderen. Met apps zoals Vinted, verkoop van tweedehandskledij, en Peerby, het delen of tegen een kleine vergoeding uitlenen van weinig gebruikte spullen zoals een boormachine of een hogedrukreiniger kan iedereen gemakkelijk aan de slag. In feite is Uber ook niets anders dan tegen een vergoeding uw wagen gebruiken om een persoon te vervoeren van punt x naar punt y. 

frederic_bulcaen

De combinatie van nieuwe technologie met eenvoudige maar vernieuwende businessmodellen moet iedere zelfstandige volgens mij heel snel bestuderen. De lokale webshops tonen aan dat het mogelijk is om snel een nieuw businessmodel op poten te zetten.

'Gemakkelijker gezegd dan gedaan' hoor ik veel ondernemers zeggen. Zij die dit zeggen zijn echter hun beginperiode als ondernemer vergeten. Toen moest ook alles uitgezocht worden. Wat is mogelijk, wat is niet mogelijk, welke producten, welke markten, hoe gaan we dit aanpakken? Allemaal vragen waar in die periode iedere ondernemer vol enthousiasme en ongeduld een antwoord op zocht. Wel? Waarom zou u er nu niet in slagen om dit opnieuw te doen? Heb dus alvast geloof in uw eigen kunnen! Bij de start is het goed gedaan, waarom zien we deze periode niet opnieuw als een start? Innovatie en geloof in eigen kunnen. Samen geraken we erdoor!

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels