Innovatieve en (economisch) duurzame architectuur
Bart Coussée Bureau voor Architectuur
en Urbanisatie

Innovatieve en (economisch) duurzame architectuur

Bureau voor Architectuur en Urbanisatie

Bureau voor Architectuur en Urbanisatie, kortweg B.A.U., onder leiding van architect Bart Coussée integreert als multidisciplinair team alle aspecten van de gebouwde omgeving. “We streven voortdurend naar esthetische, functionele en goed gedetailleerde totaalprojecten op maat van de klant.”

Carlos Coussée, vader van Bart, richtte in 1961 B.A.U. op. In de loop der jaren tastte het architectenbureau steeds nieuwe horizonten af, met vele en uiteenlopende projecten in zowel binnen- als buitenland.

BAU

De gebouwen worden steeds ontworpen in overleg met de klant, aangepast aan het bouwprogramma, het budget en de stedenbouwkundige voorschriften. De integratie in de omgeving en de volledige uitwerking van de architectuur en de technische uitrusting staan hierbij voorop.

“Door samenwerkingen aan te gaan in nieuwe en meer omvangrijke projecten kunnen we nog meer diversiteit en expertise aanbieden. We focussen ons voortdurend op innovatieve oplossingen in de door de snel evoluerende wetgeving steeds complexer wordende omgeving. Onze gebouwen moeten niet alleen milieuvriendelijk, maar ook cultureel, sociaal en economisch duurzaam zijn. Als architectenbureau dienen we in te spelen op maatschappelijke tendensen zoals de verdichting van onze woonentiteiten en de vraag naar het delen van tuin- en woonkosten.”

Snelle haalbaarheidsstudie

B.A.U. brengt heel diverse opdrachten tot een goed einde. De rode draad: de architectuur wordt altijd naadloos afgestemd op de omgeving. “Sinds de jaren ‘90 is ons architectenbureau zich onder andere door de expansie van de projectontwikkeling aan de kust meer gaan richten op het tweede verblijf- en woongebeuren. We zijn ons ook gaan verdiepen in de zorgsector en de utiliteitsbouw.”

“We zijn de assistent van de projectontwikkelaar. Via een gesprek met de klant en een analyse onderzoeken we de mogelijkheden en complexiteit van de bouwgrond. Door onze directe aanpak en jarenlange ervaring kunnen we de klant snel een eerste impressie en haalbaarheidsstudie aanbieden, zodat hij op ieder vlak een grondig eerste inzicht krijgt.”

Naast het tweede verblijf- en woonsegment is B.A.U. gespecialiseerd in kantorenbouw. “Ook in de industriebouw, studentenverblijven (KOTVILLE in Brugge), sportaccommodaties (Schiervelde in Roeselare) en de woonzorgbouw (Sint-Henricus in Roeselare) zijn we volledig thuis”, stipt Bart Coussée aan.

B.A.U. bestaat uit een team van tien medewerkers die zich dagdagelijks bijscholen. “We gaan specifiek tewerk in functie van de opdrachten. Daarbij doen we soms ook een beroep op ervaren actoren. Zo laten we de stabiliteitsstudie bijvoorbeeld over aan ingenieurs.”

Digitale werkmethodiek

Bart Coussée en zijn team zetten in op de nieuwe werkmethodiek binnen BIM (Building Information Model), een virtuele weergave van alle fysieke en functionele kenmerken van een bouwwerk. 

Naast de architectuur en de opvolging van de werken staat B.A.U. ook in voor de technische studies. “De directe communicatie met onze ingenieur technieken (verwarming, sanitair, ventilatie & elektriciteit) tijdens de ontwerpfase laat een snellere aanpak en een betere implementatie van deze technieken toe.”

Tot slot neemt B.A.U. ook de opvolging van de bouwkost voor zijn rekening. Zo kan de klant op elk moment van het project inzage krijgen in de kostenstructuur en hierdoor tijd vrijmaken voor het zoeken naar nieuwe opportuniteiten in de ontwikkelingsmarkt.

Bureau voor Architectuur en Urbanisatie
(B.A.U. architectenbureau)

Handelsstraat 78 bus 1
8800 Roeselare

T. 051 26 11 70

bart.coussee@baucoussee.be
www.baucoussee.be

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels