IS HET TIJD OM UW BEDRIJF OVER TE LATEN?
Wannes Hendrickx, Michiel Dejaegher, Jo Decoutere, Martijn Coucke O.B.A.

IS HET TIJD OM UW BEDRIJF OVER TE LATEN?

Bedrijfsprofiel - O.B.A.

Achter een statige gevel in Kortrijk adviseert en begeleidt O.B.A. in alle discretie bedrijfsovernames. De vier vennoten waarderen bedrijven, zoeken overnemers, onderhandelen en finaliseren de contracten. Met 35 jaar ervaring en meer dan 750 referenties kan O.B.A. u precies vertellen wanneer uw bedrijf klaar is voor een overname.

“In de meeste overnametrajecten staan we aan de kant van de verkoper waarbij we op zoek gaan naar de juiste koper”, lichten vennoten Jo Decoutere, Martijn Coucke, Michiel Dejaegher en Wannes Hendrickx toe. “Al hoeft u dat niet zo letterlijk te nemen. We streven altijd naar een akkoord waarmee iedereen tevreden is. Bovendien komen we bepaalde partijen meerdere keren tegen, zoals de accountant of bankier van een koper of overlater, de ene keer aan verkoperszijde de andere keer aan de koperskant. Alle partijen willen tot een deal komen en dat werkt beter met wederzijds respect.”

Cijfers en emoties

Aan zo’n akkoord gaat een intens proces vooraf, maar alles begint met de opstart van een overnamedossier. Martijn: “Het type bedrijven dat wij begeleiden is heel divers, wat evenwel niet wil zeggen dat we alle bedrijven kunnen begeleiden. Als een onderneming moeilijk verkoopbaar is, dan zijn we daar altijd eerlijk in. Daarbij moet men in het achterhoofd houden dat een overnemer de prijs van de overname moet kunnen terug verdienen.”

“Wij streven naar de maximale prijs maar als een koper of verkoper onrealistische verwachtingen heeft, dan geven wij dat ook aan”, voegt Jo toe. “Het menselijke is erg belangrijk in de hele transactie. Bij een overname komen naast cijfers ook veel emoties kijken.”

Voorwaarden voor verkoop

Wanneer u een overnemer zoekt, dan is het belangrijk om goede cijfers te kunnen voorleggen. “Doe geen overdreven kosten of onnodige investeringen als u in de nabije toekomst uw bedrijf wil verkopen. Bij een overname wordt altijd gekeken naar de rendabiliteit en de financiële positie van het bedrijf”, legt Wannes uit. De cijfers moeten ook helder zijn. Een duidelijke structuur is daarbij belangrijk. Michiel: “Splits verschillende activiteiten op in andere vennootschappen. Zo kunnen we op een transparante manier verkopen. Het is een pluspunt dat u als verkoper zelf misbaar bent. Goed personeel is dus belangrijk, net zoals het kunnen voorleggen van de nodige vergunningen.”

Voldoet een bedrijf aan deze voorwaarden, dan start een traject steeds met een objectieve waardering, waarna O.B.A. met het dossier in de hand op zoek gaat naar een koper of verkoper. “Discretie is steeds ons codewoord”, benadrukt Martijn. “We gaan in ons netwerk op zoek naar een match en onderhandelen gelijktijdig met verschillende partijen. Zo gaat het vooruit en wordt het proces niet onnodig lang.”

O.B.A. Kortrijk
Beheerstraat 49
8500 Kortrijk

O.B.A.Ranst
Oelegemsesteenweg 37/D
2520 Ranst

T. 056 35 78 24

info@oba.be
www.oba.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels