Liselotte <br> Degezelle
Liselotte Degezelle TecJobz

Liselotte
Degezelle

Stercke Vrouw

Genetisch gezien was Liselotte Degezelle niet in de wieg gelegd voor het ondernemerschap, want haar ouders werkten in loondienst. “Ik heb het dus zeker niet met de paplepel binnengekregen. Meer nog: ik heb mijn jeugd hoofdzakelijk alleen doorgebracht”, blikt de Roeselaarse terug.

Daardoor stond ze ook snel op eigen benen, want op haar achttiende ging ze al alleen wonen. “Hoewel ik dat eigenlijk niemand toewens, heeft die stap mij een bepaalde hardheid en ruggengraat gegeven. Dat komt mij nu wel ten goede. Omdat ik nooit echt een warm nest heb gekend, ontwikkelde ik een groot relativeringsvermogen en maturiteit. Dat zorgt ervoor dat ik bij tegenslagen niet snel uit mijn lood geslagen ben en me assertief opstel. Dankzij die eigenschappen slaag ik er ook in om tijdens moeilijkere periodes de continuïteit te garanderen.”

“Ik ben heel toevallig in de hr-sector gerold”, vertelt de huidige zaakvoerder van rekruteringspartner Tecjobz uit Roeselare, die het bedrijf runt met haar partner. “Tijdens een sollicitatiegesprek liet de ‘recruiter’ vallen dat ze eigenlijk nog op zoek waren naar nieuwe collega’s. Van het één kwam het ander, enkele dagen later was het tijd voor mijn eerste werkdag. Ik heb het me nooit beklaagd, want ik voelde altijd een enorme drang naar sociale contacten, afwisseling en uitdaging. Die drie aspecten vind ik nog steeds terug in mijn job en geven mij voldoening. Het thuiswerk in coronatijden heeft dat alleen maar bevestigd. Na twee dagen liep ik zowat de muren op, vraag dat maar aan mijn partner (lacht).”

Trots?

“Privé ben ik het meest trots op het feit dat ik zelf toch een warme thuis heb kunnen creëren. Het voelt zalig om na een lange en soms ook lastige werkdag echt thuis te kunnen komen. Professioneel gezien ben ik uiteraard het meest fier op mijn bedrijf, Tecjobz HR Group. Het vergde moed om destijds de sprong te wagen. Het moest en zou lukken. Die vechtlust heeft ervoor gezorgd dat we na amper twee jaar toch al een zeer sterk verhaal hebben kunnen schrijven.”

Visie?

“Ondernemen betekent voor mij ‘sjette geven’ met de juiste mensen en daar ook echt van genieten. Ik hou hoegenaamd niet van een stille en rustige omgeving. Wanneer alle telefoons rinkelen, de koffiemachine op volle toeren draait, met het juiste deuntje op de achtergrond: dan ben ik gelukkig. In die ‘schwung’ wil ik ondernemen en behalen we ook resultaten. Als het over expansie gaat, groei ik liever traag en goed dan snel en fout. Ik hecht veel belang aan ons DNA en het behoud ervan.”

Een ontwapenende vrouw kan in een zakelijke context sneller voor een doorbraak zorgen.

Maken vrouwen het verschil?

“Ik geloof niet echt in stereotypen, dus ook niet in stellingen dat mannen of vrouwen betere leiders zouden zijn. Een goede ondernemer of leider is een combinatie van nature en nurture, met waarschijnlijk nog uitzonderingen op die regel. Wel ben ik ervan overtuigd dat, in een harde en zakelijke context, een vrouw ontwapenend kan zijn en hierdoor soms sneller of effectief voor een doorbraak kan zorgen. Voor het overige mogen, wat mij betreft, alle clichés sneuvelen.”

Tips voor 
starters?

“Bezint eer ge begint, maar durf te springen als je echt goed bent in iets, of een innovatief idee/product hebt. Veel zaken kun je niet voorzien. Mocht je alles op voorhand weten, zou je er misschien niet aan beginnen. Laat dat vooral geen rem zijn. Geloof in jezelf en gooi je voor de volle 100%. Aan de effectieve starters geef ik als tip: omring je met de juiste mensen intern en met de juiste stakeholders extern. Als ondernemer kun je niet van alles op de hoogte zijn en zeker niet gedetailleerd, maar zorg ervoor dat je op zulke momenten kan rekenen op anderen. Mede door die mensen ben je als ondernemer succesvol. Wees dus selectief in de keuze van een sterke entourage.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels