Markante façade in goud en zwart
Globetrade DevolderArchitecten

Markante façade in goud en zwart

Gemaackt - DevolderArchitecten

Wie in het Beneluxpark op zoek gaat naar het hoofdkantoor van Globetrade spot al snel de opvallende gevel van het ontwerpbureau. Grote goudomkaderde ramen en zwart strekmetaal trekken de aandacht, een realisatie van DevolderArchitecten uit Kortrijk. “Voor een bedrijf dat inzet op speelsheid en herkenbaarheid, wilden we een markant gebouw neerzetten.”

Globetrade is een ontwerpbureau dat vanuit zijn basis in Kortrijk reclamecampagnes lanceert over heel de wereld met onweerstaanbare collectibles die gretig door kinderen en fans verzameld worden. Een groeiende markt die om een nieuw kantoorgebouw vroeg. DevolderArchitecten stond in voor ontwerp en totaalconcept. 

Patio in het park

Het Kortrijkse Beneluxpark is meer dan louter een bedrijventerrein. Het ambieert om elk bedrijfsgebouw in te planten in een parkachtige omgeving. Dat betekent evenwel dat de architecten enkele regels opgelegd werden. De grillige vorm van de loten, de vaste parkingindelingen, de ontworpen wegenis, verlichting en groen en de vereiste kleine gelijkvloerse gebouwen-footprint zette ons aan de maximaal toegelaten overbouwing van de parkingzone ten volle te benutten.

Op het gelijkvloers vind je daarom enkel de publieke ruimtes. De stock en mockup-ateliers zijn in de kelder ondergebracht. De burelen van de verschillende afdelingen evenals de directie, de interne vergaderruimtes en lunch- en ontspanningsruimtes werden op de eerste verdieping ondergebracht. Deze zijn allen gericht op een ruime centrale patio, als centrale ontmoetingsplaats, die via grote openschuivende ramen zorgt voor licht en lucht, maar het omgevingslawaai vermijdt.

Verrassende keuze voor prefab

Hoewel het gebouw ontworpen werd om traditioneel te worden opgetrokken heeft vroegere samenwerking met de Willy Naessens Group DevolderArchitecten aangezet de piste van prefabricatie samen met hen in detail te onderzoeken. Dit heeft ertoe geleid dat, mits het complete behoud van het voorliggende ontwerp, we dit project volledig in prefab-elementen hebben kunnen realiseren met duidelijke voordelen qua timing en budget. 

“Ook al is de Naessens-groep voornamelijk gericht op industriebouw, toch konden we een verfijnd kantoor neerzetten als dat van Globetrade, door elkaar te blijven pushen”, besluit Geert. “Uiteindelijk kwamen we tot een verrassend resultaat en was dit voor iedereen een verrijkend proces.”

Globetrade

Technische specificaties

 • Architect totaalconcept: Devolder Architecten
 • Opdrachtgever: Globetrade Deluco / collectible toys & games
 • Algemene aannemer: Willy Naessens Group
 • IR stabiliteit: COBE en Naessens
 • IR technieken: ENDES
 • HVAC: Quartier
 • Elektriciteit, domotica: Electrolyse
 • Interieuruitvoering en los meubilair: Joye kantoorinrichting
 • Raamomkadering: RTEK
 • Oppervlakte: 1.800m2

Info
DevolderArchitecten bestaat uit een sterk team van allround architecten. Ze bekijken het volledige plaatje, tot in de kleinste details, om tot dat ene onbetwistbare ontwerp te komen.

DevolderArchitecten
Vierschaarstraat 8D
8500 Kortrijk
T. 056 25 51 20
T. 0477 40 37 32
geert.devolder@devolderarchitecten.be
www.devolderarchitecten.be

Top5 meest gelezen
  Top5 gedeelde artikels