Nathalie Lagae
Nathalie Lagae Vanrobaeys

Nathalie Lagae

Stercke Vrouw - Vanrobaeys

Als je een passie hebt voor alles wat interieur, architectuur en bouw ademt, kan je vroeg of laat in de houtsector terechtkomen. Nathalie Lagae, sinds september 2021 CEO van houthandel Vanrobaeys, kan dat beamen. Na haar carrière te zijn gestart in de totaalinrichting, werkte ze gedurende 16 jaar in de verlichtingsindustrie, waarvan 12 bij Wever & Ducré. “Bij Vanrobaeys was er onmiddellijk sprake van een participatiemogelijkheid, wat voor mij de kers op de taart is.”

CEO

In de zoektocht naar een CEO voor Vanrobaeys was ik de enige vrouwelijke kandidaat, die bovendien geen rechtstreekse ervaring met hout had, maar er was een sterke klik met de mensen van de private equity Sofindev en Vanrobaeys. Zij stralen integriteit uit en hebben echt een langetermijnvisie met dit bedrijf. Bovendien vormen die mensen voor mij een interessant klankbord. Jorgen en Peter Vanrobaeys, die de zaak Vanrobaeys hebben gebracht tot waar de firma nu staat, hadden nood aan een externe CEO omdat er geen familiale opvolging is.”

MTV

“Vanrobaeys had altijd een vlakke structuur: de twee neven stonden aan het roer, met daaronder een 90-tal medewerkers. Het was mijn bewuste keuze om een functioneel management op te zetten. Dat hebben we MTV gedoopt: Management Team Vanrobaeys. De naam is niet toevallig gekozen, want er zit wel degelijk muziek in die samenwerking. Samen zoeken we onder meer naar oplossingen voor logistieke uitdagingen, digitalisering, hr, enzovoort. Met elk departement van het bedrijf hou ik wekelijks, of om de twee weken, een meeting. Daarnaast hou ik in mijn agenda sowieso ruimte voor ‘ad hoc’-zaken. Voor mijn planning is dat niet altijd een cadeau, maar die korte overlegmomenten laten medewerkers toe om snel te schakelen. Zo vermijden we bottlenecks en mogelijke vertragingen, wat het dynamisch ondernemen bevordert.”

Ik hou graag ruimte in mijn agenda om kort op de bal te spelen voor 'ad hoc'-zaken

Vrouwelijke touch

“Eigenlijk zou het geen verschil mogen maken of een man, dan wel een vrouw, een bepaalde positie bekleedt. Je moet gewoon voor elk potje (functie) het juiste dekseltje (kandidaat) vinden. Specifiek aan mijn managementstijl is de aandacht voor participatie en 'people management'. Nadat ik hier ben gestart, heb ik met elk van onze 90 mensen een persoonlijk gesprek gevoerd: dat vormde een ideale basis voor het bepalen van doelstellingen op korte en langere termijn. Het heeft tot meerdere veranderingen geleid. Een voorbeeld daarvan is het implementeren van een poll om te informeren naar het draagvlak voor extra vakantiedagen, in ruil voor een 40-urenweek. Meer dan 80% van de mensen was voorstander, dus hebben we dit doorgevoerd. Het zorgt voor twaalf extra vakantiedagen per jaar. Work hard, play hard…”

Tevreden

“Ik sluit elke dag tevreden af als ik het gevoel heb progressie te maken, verder bouw aan onze ‘future proof’ Vanrobaeys 2.0-versie én als ik binnen ons bedrijf een positieve vibe voel. Met eenvoudige initiatieven (een periodiek personeelsmagazine, fruit en soep op het werk, Funteam, opleidingen …) geven we daar nog wat extra schwung aan. Voor alle Vanrobaeys-collega's en mezelf is die positieve vibe en de nodige ontspanning belangrijk. Door hoofd- en bijzaken vlotter van elkaar te scheiden, vermijd je stress. Voor het mentaal welzijn is het ook zalig dat we recent zijn verhuisd naar Tiegembos. Dat leven in het groen, met uitzicht op het bos, is voor mij de gedroomde biotoop om te deconnecteren.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels