Pay Facts 2023: advies, tips en tricks rond verloning in kmo
Annelies Rottiers SD Worx

Pay Facts 2023: advies, tips en tricks rond verloning in kmo

Praktijck - SD Worx

Verloning blijft een van de belangrijkste redenen waarom mensen voor een werkgever kiezen én er blijven. Bij grote bedrijven is het loonpakket de beslissende factor, bij kmo’s is alleen werkinhoud iets belangrijker. Sowieso is ontevredenheid over het salaris bij alle ondernemingen de hoofdreden om er te vertrekken. In de ­huidige war for talent heb je als werkgever dan maar beter ook een ijzersterk en aantrekkelijk loonbeleid. Maar hoe ziet dat eruit en hoe bereik je dat? Om bedrijven hierbij te helpen, maakten we Pay Facts 2023.

Pay wat?

Pay Facts 2023 is een verloningsgids met een miniportie theorie, bakken praktijk en recente data uit onderzoek van SD Worx. Concreet zoomen we kort in op 5 basisprincipes zoals de werkelijke loonkosten of de bouwstenen van een goed loonbeleid. Daarnaast duiken we in 16 veelgestelde vragen over verloning bij onze SD Worx voor kmo-klanten.

Het belang van verloning en een goed loonbeleid

“Verloning is voor vele bedrijven de grootste hap uit hun budget. Tegelijk bepaalt het loonpakket of mensen voor een werkgever kiezen en er vervolgens blijven”, weet Annelies Rottiers, Unit Manager Consultancy SME bij SD Worx. “In onze krappe arbeidsmarkt hebben werknemers nu immers meer keuze. Faalt een loonbeleid bij het ene bedrijf, dan zijn er genoeg andere die daar wel oog voor hebben.”

“Je bent maar beter de werkgever waarvoor ze kiezen en liefst niet omdat je altijd zomaar het verwachte loon of de gevraagde opslag geeft. Dat levert je misschien wel kortstondig wat op, maar duurzaam is het niet. Je loonbeleid gaat alle kanten uit, wordt onvoorspelbaar en je creëert interne ongelijkheid. Dat is nefast voor de werksfeer en bijgevolg ook voor je bedrijfsreputatie. Zo trek je uiteindelijk toch aan het kortste eind.”

Helder en inspirerend

Annelies: “Het goede nieuws is dat we dit soort scheefgetrokken situaties kunnen keren. We helpen graag bij het uitstippelen en uitbouwen van een goed en duurzaam loonbeleid. Daarbij zorgen we voor advies en oplossingen waarbij zowel werkgevers als werknemers winnen. De Pay Facts 2023 bevat tal van voorbeelden.”

Herkenbaar?

‘Mijn loonkosten swingen de pan uit, kan ik ook lonen verlagen?’ ‘Hoe weet ik of ik meer, evenveel of minder dan mijn concurrenten betaal?’ ‘Ik wil één van mijn medewerkers opslag geven, maar de andere niet. Wat doe ik het best?’ ‘Sommige medewerkers werken meer van thuis dan op kantoor. En veel (jonge) werknemers willen zelfs geen bedrijfswagen meer. Welk alternatief kan ik bieden?’ …

“Dat is een kleine bloemlezing uit de 16 vragen in onze Pay Facts 2023. Onze antwoorden van experts verrijken we met data, tools en tips. Het is een praktische aanrader voor kmo’s die op zoek zijn naar correcte en heldere info en inspiratie om hun loonbeleid aan te pakken”, besluit Annelies.

SD Worx
www.sdworx.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels