Ravissante racemachine
Enzo Ide & Pieter Denys Ligier JS2R

Ravissante racemachine

De test - Ligier JS2R

De jongensdroom van ondergetekende en talrijke anderen: een dagje met een racewagen mogen knallen op een heerlijk circuit. Enzo Ide slaagde er al meermaals in die droom te realiseren en dat zelfs te vertalen naar een blijvende hobby. Xwift Racing Events was er als de kippen bij om de West-Vlaamse ondernemer een testrit met de Ligier JS2 R te laten doen. De ‘blind date’ leverde een geslaagde match op.

Racen, het is voor Enzo Ide net geen dagelijkse kost: de ondernemer voelt de microbe al kriebelen sinds hij vier lentes is en speelt zijn onmiskenbaar talent jaarlijks tien à twaalf weekends uit tijdens wedstrijden van allerlei slag. Met succes, overigens.

Ligier_JS2R_Enzo_Ide

“De autosport zit me in het bloed, ja”, geeft de intussen 31 geworden ondernemer graag toe. “Al toen ik een ukkie was, vond ik het heerlijk om in de tuin gas te geven op een quad. Toen ik me voor het eerst mocht uitleven op een kart, was ik helemaal vertrokken.”

Ligier_JS2R

Ligier_JS2R

Ligier_JS2R

Topwagens

De passie laaide nog feller op toen hij op zijn 18de van Ruben Maes, wiens familie concessiehouder is van Porsche, als verjaardagscadeau een racesessie op het circuit van Zolder kreeg. “Blijkbaar deed ik dat vrij goed, waarna dat geschenk een leuk staartje kreeg: eerst reed ik samen met Ruben in de Belcar-competitie, later maakte ik de overstap naar het FIA GT3 Europees kampioenschap.

Het vermogen en de bochtensnelheid zijn zeker aanwezig.

Sindsdien bouwde ik ook ervaring op in andere competities, zoals GT2 en GT1. Op die manier heb ik al heel wat topwagens kunnen besturen. Het blijft een zalige hobby.”

Xwift Racing Events

Enzo Ide is, samen met vader Joris, bestuurder en aandeelhouder van de familiale holding. Die groepeert een 25-tal vennootschappen in de industriële sector. De familie Ide is vooral bekend als producent van stalen platen die, na te zijn gegalvaniseerd of gelakt, als wandplaten in de bouwsector worden gebruikt. Daarnaast produceren ze ook dakpanplaten voor restauratie van oude daken, verzinkte profielen, railsystemen en losstaande garageboxen die prefab worden geleverd.

Via Jean-Marc Valckenaere, eigenaar van raceteam Floral, leerde Enzo Ide Xwift Racing Events kennen. Dat resulteerde in De Test voor deze editie van Sterck Magazine, op het circuit van Zolder. 

Daar kroop Enzo Ide met veel plezier in het drie jaar geleden gelanceerde model Ligier JS2 R.

Ligier_JS2R

“Al na enkele rondjes was het duidelijk: dit is een zéér goede auto. Hij geeft een bepaald comfort en een veiligheidsgevoel. Op de rechte stukken komt hij vrij goed tot uiting, maar zeker in de snelle bochten was ik aangenaam verrast door de ‘downforce’. Je voelt meteen dat dit een heerlijke wagen is om op circuit mee te racen.” De test ging door op een dag dat ook minder ervaren racers op het circuit aanwezig waren. Uit veiligheidsoverwegingen kon Enzo Ide dan ook niet alle mogelijkheden van de Ligier grondig verkennen. “Sowieso leer je een racewagen niet kennen in pakweg 20 rondjes. Veel hangt af van wat je ambitie is. Als het de bedoeling is races te winnen, moet je de wagen op meerdere dagen kunnen testen, om te weten hoe hij zich in verschillende omstandigheden zal gedragen. Op basis van je bevindingen kan je dan een aantal zaken veranderen, zodat de wagen helemaal aan je persoonlijke voorkeuren is aangepast. Vergelijken met andere wagens op basis van deze test is moeilijk, maar het is overduidelijk dat het vermogen én de bochtensnelheid zeker aanwezig zijn.”

Nostalgie

Met de JS2 R lanceerde Ligier een GT-model om zijn 50ste verjaardag te vieren. De wagen is geïnspireerd op de JS2, waarmee het merk in 1975 deelnam aan de 24 Uren van Le Mans en toen als tweede eindigde. De autoconstructeur focuste zich binnen de racewereld aanvankelijk op de ‘endurance’-wedstrijden, vooraleer het de stap naar Formule 1 zette.

Antwoord

“Ligier antwoordde met dit model op nieuwe vereisten van een aantal circuits, waardoor bepaalde andere prototypes werden geschrapt”, duidt Bart Noppe, Sales Manager bij Xwift Racing Events. “We hebben met deze wagen onder meer deelgenomen aan de Supersport 2-competitie van de Supercar Challenge. Daarin deden we het heel goed, met enkele podiumplaatsen als kers op de taart. Andere rijders zoals Pieter Denys (Xwift), Tim De Borle (Napoleon Games) en Steven Dewulf (Indusfilter) ontdekten tijdens verschillende wedstrijden dat deze wagen echt veel groeipotentieel heeft.”

Ook andere rijders ontdekten tijdens verschillende wedstrijden dat deze wagen echt veel groeipotentieel heeft.

Smaakmaker

De eerste ‘date’ tussen de Ligier en Enzo Ide scoorde een meer dan voldoende en wakkert de honger van de West-Vlaamse racer wel aan. “De kans is aanzienlijk dat ik me binnenkort eens grondig in het verhaal van Xwift Racing Events zal verdiepen”, geeft hij aan. “Wie weet zal ik op termijn wel eens een wedstrijd met deze wagen rijden, maar dat is echt koffiedik kijken. Daarvoor moet ik de auto nog beter leren kennen én moet er echt een klik zijn tussen voertuig en piloot. Dit is zeker wel een bolide die zeer aangenaam aanvoelt. Idealiter kan ik deze test nog eens overdoen op een moment dat het circuit alleen wordt vrijgegeven aan licentiehouders.”

Ligier_JS2R

Ligier_JS2R

De Ligier behoort sinds december 2021 tot het racewagenpark van Xwift Racing Events. “We kozen voor een samenwerking met Ligier omdat het de toekomst van het racen belichaamt: lichtgewicht en betaalbare racewagens zonder compromissen op het vlak van kwaliteit of plezier”, legt Pieter Denys, CEO van Xwift Racing Events, uit.

Xwift Racing Events

Xwift Racing Events is een onderneming van Pieter Denys. Hij kwam pas laat in zijn leven via een promotieformule in contact met de autosport. Sinds hij in de 24 Uren van Zolder op de hoogste trede van het podium in zijn categorie stond, is het zijn doel om nieuwe mensen in de wereld van de autosport te brengen door hen een ‘arrive & drive’-ervaring aan te bieden. Het bedrijf is uitgegroeid tot een toonaangevende speler in de Benelux. Het biedt circuitdagen en andere diensten op de circuits van Spa-Francorchamps, Mettet en Zolder aan gepassioneerde gentlemen-coureurs en doorgewinterde professionals. De 24 Uur van Zolder is telkens het hoogtepunt van het jaarprogramma.

"We zijn apetrots dat we deel mogen uitmaken van de Ligier-familie," voegt Bart Noppe toe. "We zullen het merk in de Benelux promoten en zijn zeker dat we enthousiasme zullen opwekken voor deze prachtige wagens. Elke keer als we een Ligier JS2 R in actie zien, verschijnt er een glimlach op de gezichten van de coureurs en de toeschouwers.”

Ligier_JS2R

Ligier JS2R

Bevindingen

Zeer aangename en veilige racewagen

Uitstekende bochtensnelheid dankzij downforce

Veel groeipotentieel om sterk te scoren in racekampioenschappen

  • Motor: Ford V6 24S 3,7l mid engine
  • Vermogen: 350 pk
  • Max. rpm: 7000
  • Versnellingsbox: 3MO transversale 6-speed sequentieel
  • Wielbasis (mm): 2680
  • Gewicht: 1040 kg
  • Afmetingen (mm): 4974 (l), 1967 (b), 1409 (h)
  • Prijs: 99.750 € (exclusief btw)
Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels