Sportief speelgoed
Jeroen Van Wanseele Bert Adventure

Sportief speelgoed

De Test - Ryker Rally Edition

Geef toe: u hebt ook al verbaasd achterom gekeken als u op een zonnig terras, of zittend in uw eigen tuin, een pittig ronkende motor hoort. Meestal komt die van een personenwagen, maar het zou ook de Ryker van het Canadese merk Can-Am kunnen zijn: een blitse driewieler waarmee het heerlijk cruisen is door het platteland of in andere pittoreske omgevingen. Hoe het voelt om met zo’n leuk hebbeding op pad te gaan? We vroegen het aan Jeroen Van Wanseele van Garage Bert uit Tielt.

Detest_Ryker_Bert_Adventure_Jeroen_Van_Wanseele

Als je een zoon of dochter van een garagehouder bent, is de kans groot dat je al van kindsbeen af eveneens gepassioneerd bent door alles wat een motor heeft en lawaai maakt. Zo ging het toch bij Jeroen Van Wanseele. De West-Vlaming had altijd al een boontje voor leuke voertuigen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat hij helemaal weg is van het aanbod van Can-Am.

Ryker_Bert_Adventure

Ryker_Bert_Adventure

Ryker_Bert_Adventure

Buitenplezier

“Can-Am maakt deel uit van de Canadese groep BRP”, legt hij uit. “Dat bedrijf begon aanvankelijk met de productie en commercialisering van sneeuwscooters, maar breidde het assortiment – mede door overnames – uit met onder meer waterscooters, buitenboordmotoren voor plezierjachten, quads, buggy’s en driewielers.” 

Rijden met dit toestel staat synoniem voor puur plezier, van de eerste tot de allerlaatste seconde geniet je met de glimlach.

Voor wie van gemotoriseerd speelgoed houdt, is het moeilijk om niét watertandend te kijken naar de Ryker Rally Edition. Volledig in het zwart, een stoere look, een knap design: deze bink heeft het allemaal. De glinstering in de ogen van Jeroen Van Wanseele schittert als nooit tevoren, zeker als hij de motor na de proefrit weer afzet.

“Dat is logisch: rijden met dit toestel staat synoniem voor puur plezier, van de eerste tot de allerlaatste seconde geniet je met de glimlach. Hij rijdt heel sportief, maar tegelijk ook erg comfortabel. Het is een makkie om ermee te cruisen en het sturen gaat erg vlot. Bovendien is het een heel stabiel voertuig: in tegenstelling tot bij een moto, hoef je geen seconde bang te zijn om te vallen als je plots bijvoorbeeld aan de rode lichten zou moeten wachten.”

Bert_Adventure_Jeroen_Van_Wanseele Bert Adventure

Bert Adventure is het kersverse zusterbedrijf van Garage Bert uit Tielt, die sinds jaren een sterke reputatie geniet als Ford-concessiehouder. Op 1 april opende de familie een gloednieuwe showroom aan de overkant van de Ford-concessie in Tielt, waar het de voertuigen van het Canadese merk Can-Am zal verdelen. De driewielers zijn beschikbaar in drie modellen, van de vierwielige offroad quads bestaan er zelfs twaalf varianten. Can-Am gaat er prat op in alle weersomstandigheden, tijdens alle seizoenen en op alle terreinen optimaal rijplezier aan te bieden, met producten die een hoog vermogen koppelen aan innovatie en vooruitgang.

Drie modi

Rijden kan op drie manieren, weet Jeroen. “In de standaard modus is het rustig cruisen, zodat je als chauffeur in alle rust en comfort een streek kunt verkennen. Wie kiest voor ‘sport’, merkt dat de quad zorgt voor een snellere respons als je gas geeft, wat automatisch meer vinnigheid geeft. Wil je het nog iets avontuurlijker, dan opteer je voor ‘rally’ en kan je ook gaan driften. Eigenlijk krijg je dus drie voertuigen voor de prijs van één. Dit is echt zalig speelgoed voor volwassenen.”

Oh ja: met deze Ryker mag je ook probleemloos op de autosnelweg. Wie zijn rijbewijs haalde voor 1 mei 2013 en zich deze quad aanschaft, kan er meteen mee op pad. “Mensen die na die datum hun rijbewijs haalden, moeten eerst nog vier uur rijles volgen bij een erkend instructeur, maar krijgen terwijl ze dat doen ongetwijfeld de smaak helemaal te pakken.”

Ryker_Bert_Adventure_Jeroen_Van_Wanseele

De Ryker is verkrijgbaar in drie uitvoeringen. Jeroen ging op pad met de 900 Ace, uitgerust met een inline 3-cilindermotor, vloeistofgekoeld met elektronische brandstofinjectie en dito gasregeling. “Het model is ook verkrijgbaar in een lichtere (600cc, het instapmodel) en een zwaardere versie (de Spyder, die nog iets breder is). Zowel de zitting, de voetpositie als het stuur zijn vlot verstelbaar. De driewieler wordt geheel aangekleed ‘à la tête du client’: je kan hem uitrusten met een verwarmd zitje, een passagierszitje, een kleur naar keuze, de uitlaat, de vering en de velgen. Op die manier kan je de Ryker dus volledig gaan personaliseren.”

Fleet?

Driewielers liggen goed in de markt bij mensen die vroeger met een moto reden, maar zich daar minder veilig op voelen en meer stabiliteit wensen. “De Ryker is alles wat hun hartje begeert”, vervolgt Jeroen. “Bovendien kan je deze driewielers ook als bedrijfsvoertuig inschrijven, want ze zijn 100% fiscaal aftrekbaar. Ze worden wel geregistreerd als een moto.”

Driewielers liggen goed in de markt bij mensen die vroeger met een moto reden, maar zich daar minder veilig op voelen.

De rallybanden lenen zich voor gebruik op alle wegtypes en staan borg voor een betere besturing. De KYB-ophanging is goed voor 2,5 cm extra veerweg en verstelbaarheid achteraan en maakt vier verschillende instellingen mogelijk, voor compressie voor een optimale rij-ervaring. Handbeschermers vormen een buffer tegen rotsen en andere obstakels. Structurele verbeteringen garanderen extra bescherming. 

Onze interesse is alvast gewekt. Alleen nog even bij moeder de vrouw informeren wat zij ervan denkt…     

 Bert_Adventure_Jeroen_Van_Wanseele

Ryker Rally Edition
Rotax 900 ACE

Bevindingen

Sierlijk speelgoed om in volle natuur te cruisen.

Drie verschillende rijmodi bieden voor elk wat wils.

Goede harmonie tussen comfort, rijplezier en dynamisch rijden.

 • Motor: 900 cc, 3-cilinder
 • Vermogen: 82 pk (61,1 kW) bij 8000 RPM
 • Koppel: 79,1 Nm bij 6500 RPM
 • CO2-uitstoot: 143 g/km
 • Verbruik(benzine): 6,08 l/100 km
 • Transmissie: automatisch (CVT) met achteruitrijfunctie
 • Aantal personen: 1
 • Bergruimte: 7 l
 • Inhoud brandstoftank: 20 l
 • Afmetingen: 2352l x 1509b x 1062h mm
Top5 meest gelezen
  Top5 gedeelde artikels