Staalframebouw is de groene toekomst
Olivier Verstraete Quicksteel

Staalframebouw is de groene toekomst

Circulair - Quicksteel

Bouwen hoeft niet noodzakelijk een energie- en CO2-verslindend proces te zijn. Met de steelframes van Quicksteel uit Gullegem gaat bouwen een stuk sneller en milieuvriendelijker. Het bedrijf van Olivier Verstraete en Heleen Viaene legt zich sinds 2014 toe op deze manier van bouwen.

18 jaar geleden begon Olivier Verstraete zijn carrière als zelfstandige. “Aanvankelijk was dat als aannemer voor ruwbouw”, legt hij uit. “Vanaf 2014 gebeurde dat op basis van staalframes. Intussen zijn we fabrikant van deze frames geworden en zijn aannemers onze belangrijkste klanten. Dankzij onze expertise in het zelf plaatsen, maar ook in de verdeling en de productie van stalen frames, zijn we geëvolueerd tot een kennis- en opleidingscentrum voor deze manier van bouwen.”

Nieuw-Zeeland

Van zodra ze kennismaakten met steelframes, waren Olivier en echtgenote Heleen helemaal overtuigd van deze oplossing. “Deze manier van bouwen komt uit Australië en is er helemaal ingeburgerd dankzij de bestendigheid tegen orkanen en aardverschuivingen. De oorspronkelijke fabrikant is Scottsdale Construction Systems uit Nieuw-Zeeland. Sinds eind 2020 ontwerpen en produceren we zelf steelframes in Geluwe.”

Steelframe biedt diverse voordelen. “Het zijn erg stabiele constructies, die door hun licht gewicht toelaten dat er veel minder fundering nodig is en je vrij eenvoudig bovenop bestaande constructies verder kan bouwen. Dat is een grote troef in een tijdperk waarin hoogbouw dé trend van de toekomst is. Omdat enkele vrachtwagens volstaan om de volledige constructie naar een werf te transporteren, is er veel minder aan- en afvoer naar de werf. Staal is bovendien vochtneutraal: het neemt geen water op en stoot geen vocht af. Daardoor heb je veel minder kans op barsten en scheuren in woningen.”

De maakindustrie
over 20 jaar

De mening van Olivier Verstraete

“De beste manier om de toekomst te veranderen, is door onze visie te heroriënteren”, vertelt Olivier Verstraete vastberaden. “Dat is essentieel, want duurzaam bouwen vraagt namelijk ook een duurzame mindset. Ik geloof dat iedereen daar stilaan klaar voor is en voor openstaat. Het gezegde dat elke Belg geboren is met een baksteen in de maag, geldt eigenlijk niet meer: we merken bij Quicksteel steeds meer dat die baksteen stilaan verpulverd is.”

Brandveiligheid

Staal is het meest gerecycleerde materiaal ter wereld. “Alle restmaterialen van onze productie gaan naar verwerkers, waardoor dat afval een tweede leven krijgt. Onze productie is volledig CE-gekeurd en alle producten hebben brandveiligheidstesten voor allerlei dragende constructies. Daardoor kan je staalbouw ook perfect in pakweg ziekenhuizen of de horeca toepassen.”

Omdat de vraag vanuit de markt aanzienlijk toeneemt, is Olivier ervan overtuigd dat heel veel mensen zullen omschakelen naar deze manier van bouwen. “De enige vereiste voor staalbouw is een uitstekend voorbereid bouwproces, want alle staalframes zijn op maat gemaakt. Dankzij de heel snelle montage (binnen de twee tot drie weken zet je een wind- en waterdichte ruwbouw) bouw je in amper vijf maanden een bewoonbaar huis.”

Quicksteel

Quicksteel specialiseert zich in steelframebouw, een alternatief voor klassieke baksteenbouw. De constructie maakt het mogelijk dragende en slankere wanden in lichte materialen te voorzien, wat onder meer zorgt voor meer vloeroppervlakte.

Bankstraat 27
8560 Gullegem
T. 051 43 41 41
contact@quicksteel.be
www.quicksteel.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels