Stijlvolle ouderenbiotoop
Carl Vanacker & Senior Homes Parallel Architecten - Senior Homes

Stijlvolle ouderenbiotoop

Testimonial - Parallel Architecten - Senior Homes

Senior Homes ontpopt zich alsmaar nadrukkelijker tot een toonaangevende speler in de ontwikkeling en uitbating van erkende assistentiewoningen. Ruim vijf jaar geleden ging het bedrijf op zoek naar een geschikte architect voor de realisatie van residentie ’t Withof in Rumbeke. Het was geen toeval dat de bouwheer uitgerekend voor deze site koos, want er was een grote nood aan assistentiewoningen in deze buurt.

“Het was de verkoper van de grond die ons destijds voorstelde aan de mensen van Parallel Architecten”, herinnert Kathy Vandenborre, zaakvoerster van Senior Homes, zich nog. “We hadden meteen een klik, waardoor we hen graag het ontwerp van ’t Withof lieten uittekenen. We voelden meteen dat dit kantoor de lat inzake architecturale vormgeving heel hoog legde, al leek de inbedding van een complex voor 53 assistentiewoningen in een autoluwe straat ons geen evidente opdracht.”
Bovendien was de architectuur van een residentie met erkende assistentiewoningen een primeur voor het dertigkoppige team van ingenieur-architect Carl Vanacker, zaakvoerder van Parallel Architecten. “Dat hebben we opgevangen door dit dossier – net zoals al onze andere realisaties – grondig voor te bereiden. Zo hebben we alle normen en regelgeving voor dergelijke gebouwen minutieus uitgeplozen. Dat heeft geleid tot een modern en licht gebouw in twee bouwlagen waardoor dit project perfect harmonieert met de omgeving. Ook het groene karakter van deze site, met veel open ruimte, wilden we absoluut bewaren”, vertelt Vanacker.

Leefbaarheid

Parallel Architecten respecteerde bij het ontwerp ook alle eisen inzake toegankelijkheid. Zo moeten personen met een rolstoel vlot het gebouw kunnen bereiken en dient elk deel in het appartement én in de residentie volledig rolstoelleefbaar te zijn. Het voorzien van optimaal comfort voor elke doelgroep was dus een cruciale voorwaarde. “Dit gebouw is ook op het vlak van de inrichting van de gemeenschappelijke delen een referentieproject geworden. Eenmaal de balie gepasseerd, kunnen mensen gezellig toeven in de aangename lobby. Met ook een fitness, een wellness, een kapsalon en een lokaal voor kinesitherapie zijn heel wat mogelijkheden voor aangenaam tijdverdrijf voorzien. Bovendien kan dat allemaal aan een betaalbare prijs. Dat is voor ons erg belangrijk”, vervolgt Vandenborre.

Brasserie

Dat blijkt ook uit de grote interesse voor de woningen: met een bezettingsgraad van bijna tachtig procent scoort ’t Withof zeer goed, terwijl het gebouw pas in de zomer van 2018 is opgeleverd. “De timing én het afgesproken budget werden door de bouwpartners goed gerespecteerd”, aldus Kathy Vandenborre. “De planning kwam nooit in het gedrang, ook omdat tijdens de werffase geen onvoorziene zaken zijn opgedoken. Dat is te danken aan de voortreffelijke communicatie tussen architect, aannemer en wij als promotor.”

Door de tevredenheid bij Senior Homes is het project ’t Withof geen onehitwonder voor Parallel Architecten. “De positieve ervaring over deze samenwerking smaakte naar meer. Daarom hebben wij ook voor het ontwerp van residentie Ten Ede in Wetteren met 45 assistentiewoningen op de diensten van dit architectenkantoor vertrouwd. Het pand is net opgeleverd. Binnenkort starten we zelfs al aan ons derde gezamenlijk project: residentie Pur Sang in Waregem, waar we 93 assistentiewoningen bouwen. Momenteel lopen daarvoor de laatste besprekingen met de aannemer. De opening van dit complex is voorzien voor 2022.”

Communicatie

De aandacht voor esthetiek is een cruciale pijler bij de projecten van Senior Homes, dat intussen een portfolio van twaalf residenties heeft. “Oudere mensen die een leven lang hard gewerkt hebben, verdienen het om in alle rust en comfort verder van hun leven te mogen genieten. Zo’n omgeving nodigt hun kinderen en kleinkinderen bovendien uit om hun dierbaren te blijven bezoeken. Resto ’t Withof is er trouwens niet alleen voor ouderen: iedereen is hier welkom, bijvoorbeeld om in de brasserie een lekkere lunch of koffie te komen degusteren.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels