STUDIEBUREAU STABITEC VERSTEVIGT BASIS IN BRUGGE
Arne Desmet, David D’Hespeel, Didier Vermeersch, Jeffrey De Grande, Stefaan De Decker, Ludovic De Palmenae Stabitec bv

STUDIEBUREAU STABITEC VERSTEVIGT BASIS IN BRUGGE

Bedrijfsprofiel - Stabitec bv

Klantgericht, multidisciplinair en ambitieus: zo blijft Stabitec verder bouwen aan een toekomst als dé engineering partner voor bouwprojecten in de private en publieke sector.

Stabitec startte ca. 25 jaar geleden in Brugge met het uitvoeren van studies stabiliteit en technieken voor de bouwsector. Ondertussen opende het bedrijf in 2015 een tweede vestiging in Gent en bouwde het een stevige reputatie op als bouwkundig partner voor bouwheren, architecten, bouwpromotoren en aannemers in West-Vlaanderen, OostVlaanderen en Antwerpen.

Met een nieuw kantoor in Brugge zet het studiebureau zijn toekomstplannen en ambities binnenkort extra kracht bij.

Multidisciplinair

Bestuurder Stefaan De Decker: “Binnen Stabitec bundelen we verschillende activiteiten: stabiliteitsstudies, ontwerpen van technische installaties, studies m.b.t. energieprestatieregelgeving (EPB), ventilatieverslaggeving en veiligheidscoördinatie. En dat is een bewuste keuze. Het laat ons toe om binnen eenzelfde project alles op elkaar af te stemmen en op die manier de klant te ontzorgen. Ook voor onze medewerkers, die zo in aanraking komen met verschillende studiedisciplines, is het een absolute meerwaarde. Alle studies voeren we immers zelf uit, er wordt niets extern uitbesteed.”

Bestuurder Arne Desmet: “Ondertussen telt Stabitec 6 medeaandeelhouders, elk met hun eigen expertise. Een degelijke basis die garant staat voor een brede waaier aan projecten. Onze klanten zijn dan ook erg divers: van particuliere bouwheren tot bedrijven, van architecten tot bouwpromotoren en aannemers. We werken heel vaak voor stadsbesturen, OCMW’s, SHM’s en scholen. Onlangs werd ons raamcontract met Stad Antwerpen voor vier jaar verlengd. Daarnaast blijven bouwpromotoren zoals ION, CAAAP, Danneels, Durabrik, bouwonderneming Christiaens en Matexi een belangrijke doelgroep voor ons.”

Sector staat niet stil

Stefaan: “De voorbije jaren is de sector sterk geëvolueerd. Enerzijds is er de energietransitie: de ambitie van de Vlaamse Overheid om tegen 2050 een reductie van 95% op de uitstoot te verwezenlijken is bijzonder groot en een uitdaging voor de ganse bouwsector. We staan onze opdrachtgevers dan ook in een zo vroeg mogelijk stadium bij om mee te werken aan een realistisch, betaalbaar en toekomstgericht concept. Duurzaamheid en eenvoud zijn daarbij kernwaarden. Anderzijds legt de wetgever ook strikte eisen op voor wat de energieprestaties van nieuwe projecten betreft. Een bijzondere uitdaging is een evenwicht vinden tussen architecturaal ontwerp, energieprestatiecriteria, budget en technische haalbaarheid.”

Arne: “Daarnaast is er een belangrijke evolutie in de uitwerking van projecten. BIM wordt steeds vaker de standaard en laat toe om heel wat informatie te koppelen aan het technisch plan en zo alle data uiteindelijk samen te brengen in één model. In het ideale scenario wordt dit plan overgenomen door de uitvoerend aannemer als basis voor de uitvoeringsplannen en kan het later zelfs doorgetrokken worden naar het onderhoud van het gebouw. Het model laat ook toe om conflicten in een ontwerp op te sporen. Binnen ons team is er in die context een verschuiving van tekenaars naar ontwerpers. We zetten m.a.w. graag in op het bijscholen van onze medewerkers, want als studiebureau vinden we het belangrijk om hierin een voortrekkersrol op te nemen.”

Nieuw kantoor in Brugge

Stabitec was al een tijdje op zoek naar een nieuwe vestiging in regio Brugge. Het huidige kantoor in de Gulden Vlieslaan werd te krap. De keuze viel op het historische pand De Warande in Brugge SintPieters. Stefaan: “Een mooi gebouw met karakter, een topligging en een ruime parking. Er staat eerst nog een grondige renovatie gepland om het pand energetisch volledig op punt te zetten. De werken starten in september 2023, we voorzien om eind 2024 te verhuizen.

Arne: “Naast een goede bereikbaarheid voor onze klanten is ook de werkomgeving voor onze medewerkers van groot belang. Ook al blijven we inzetten op telewerk, we willen dat mensen graag naar kantoor komen. Zo zijn er o.a. meer fietsenplaatsen, kleinere vergaderunits en een ontspanningsruimte in het ontwerp voorzien.”

Blik op de toekomst

De voorbije 25 jaar is Stabitec gestaag blijven groeien, en het blijft ambitieus. Stefaan: “We tellen momenteel 25 medewerkers, verspreid over twee vestigingen. Twee jaar geleden verhuisden we naar ons nieuwe kantoor in Gent en het nieuwe pand in Brugge zal ongetwijfeld een extra boost geven voor onze medewerkers, die een fijne werkomgeving verdienen. We blijven uitkijken naar enthousiaste collega’s om onze groei verder vorm te geven. We hebben de nodige knowhow in huis om mensen op te leiden en geven hen alle kansen, van schoolverlater tot iemand die zich professioneel wil heroriënteren. De rode draad in ons team? Iedereen is gebeten en gepassioneerd door zijn vak. Daarnaast hebben we een neus voor innovatie en duurzaamheid, en volgen we de nieuwste trends en technologieën. We willen ons steeds blijven verbeteren en gaan geen uitdaging uit de weg.” 

Stabitec bv

Kantoor Brugge

Gulden-Vlieslaan 31a
8000 Brugge - België

Kantoor Gent

Leo Baekelandstraat 20
9000 Gent

T. 050 67 68 30

info@stabitec.be
www.stabitec.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels