Unieke buitenzonwering knipoogt naar historische gevel
Howest Campus Brugge Pinto Architecten

Unieke buitenzonwering knipoogt naar historische gevel

Gemaackt - Pinto Architecten

Met een mix van Portugese, Ierse en Belgische architecturale kennis, geeft Pinto Architecten een gebouw van Hogeschool West-Vlaanderen (Howest) Campus Brugge een nieuw gezicht.

Vijf jaar geleden schreef Howest een architectuurwedstrijd uit om het buitenschrijnwerk van één van de gebouwen van Campus Brugge te renoveren. Pinto Architecten kwam als winnaar uit de bus en coördineert de driefasige vernieuwing van de verschillende vleugels. 

“Elk nieuw project beginnen we met een grondige analyse van de site”, verduidelijkt hoofdarchitect Nuno Pinto. “Wat we gaan realiseren moet in een nauwe relatie met het bestaande gebouw en de omgeving staan. De sterke correlatie met de buurt is cruciaal voor de richting die het ontwerp uitgaat. Daarnaast willen we het gebouw zowel qua duurzaamheid, ecologie als functionaliteit verbeteren. Qua duurzaamheid, gaan we daarbij altijd uit van de Trias Energetica: eerst de energievraag beperken, vervolgens kijken we om zoveel mogelijk hernieuwbare energiebronnen te gebruiken én streven we naar de maximale beperking van energiebronnen op basis van fossiele brandstoffen.”

Natuurlijke bescherming

Zonwering was een essentieel element van de renovatie. “De gevels zijn volledig beglaasd, dus moesten we er alles aan doen om oververhitting te voorkomen. Aan de noordzijde, waar geen zonwering van toepassing is, komen de verticale lijnen van het historische gebouw volledig terug in de afdeklijsten, die tegelijkertijd een knipoog naar de vroegere structuur en naar de nieuwe lamellen zijn. Om zo kostenefficiënt mogelijk te werken, opteerden we waar mogelijk voor de aanplant van bladverliezende bomen. De hoofdinkom wordt geflankeerd door een grondgebonden groene gevel.  Zo creëren we daar ’s zomers een natuurlijke zonwering.”

Dé trekpleisters zijn de zuid- en westzijden van het gebouw. “Net zoals alle andere aspecten, zijn we ook hier voor een erg gedetailleerde uitwerking gegaan. Opvallend is het dynamisch patroon van de lamellen. Je hebt de indruk dat de lamellen zweven, omdat de achterliggende structuren in de kleur van de gordijngevelprofielen zijn en de lamellen zelf in contrasterende kleur deels worden gedragen door U-profielen in dezelfde kleur. Dankzij de zeer uitgekiende voorbereiding, konden we eventuele uitdagingen voor de aannemer of tijdens de uitvoering volledig vermijden.”

Eerste lijn

Typerend voor Pinto Architecten is de tijdloze architectuur én een verfrissende combinatie van stijlen. “We zijn een erg multicultureel kantoor, met invloeden van opleidingen die we in Portugal, Ierland en België hebben gevolgd. Uiteraard is financieel rendement belangrijk, maar we zetten echt de architectuur en de wensen van de klant voorop. Duurzaamheid speelt daarbij natuurlijk de eerste viool: die begint bij ons letterlijk van bij het schetsen van de eerste lijn en zet zich verder in het gebruik van sterke, duurzame en milieuvriendelijke materialen.”

Howest Campus Brugge

Technische specificaties

  • Bouwheer: Hogeschool West-Vlaanderen
  • Aannemers: Durv (1e fase), Vlado (2de en 3de fase)
  • Project: Vernieuwing van het buitenschrijnwerk in drie fasen

Info
De concepten van Pinto Architecten kenmerken zich door veel aandacht voor duurzaamheidsprincipes.

Pinto Architecten bv
Zavelberg 7
8790 Waregem
T. 056 90 22 59
info@pinto-architecten.be
www.pinto-architecten.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels