Vastgoed in uitdagende tijden
Team Fonders Fonders

Vastgoed in uitdagende tijden

Praktijck - Fonders

Terwijl we de naweeën van de pandemie en de bijhorende grondstoffencrisis verwerken, past Europa zich opnieuw aan, ditmaal aan de oorlog in Oekraïne. De pijlsnel gestegen brandstofprijzen en schaarste aan grondstoffen hebben een tijdelijk shockeffect veroorzaakt. Door samenwerking met andere partners (onder meer uit het Midden-Oosten) en door een grotere focus op zelfvoorziening, vindt de markt nu al volop alternatieven voor de import uit Rusland.

Het Fonders-principe van ‘het bouwteam’ passen wij nu ook toe. Met alle aannemers en leveranciers zoeken we oplossingen en alternatieven voor de levering van producten en om prijsstijgingen zoveel mogelijk op te vangen. 

Vastgoed inflatiebestendig

De vraag naar vastgoed blijft. Vastgoed heeft zijn waarde in een crisis immers al bewezen. Zo was vastgoed tijdens de coronacrisis een veilige beleggingshaven. Een woning met thuiskantoor en tuin en tweedeverblijven vinden eveneens gretig aftrek.

De verwachte afkoeling op de oververhitte vastgoedmarkt is in zekere zin welkom in de sector. Een stabilisatie is op komst, maar een grote prijsdaling ligt niet in het verschiet. Vastgoed op een goede locatie aan een correcte prijs blijft vlot verkopen.

Een afwachtende houding aannemen in de hoop op prijsdalingen lijkt geen goed idee. De loonindexatie en bijhorende kost naderen immers ook in de bouwsector met rasse schreden. Dankzij die indexatie blijft de koopkracht van de consument wel behouden, wat dan weer een goede zaak is op economisch vlak.

Duurzame nieuwbouw bewijst waarde

Nieuwe appartementen en woningen zijn BEN (Bijna Energie Neutraal). Nu de stijging van de energieprijzen de vinger op de wonde van oudere woningen legt, is dit type nieuwbouwvastgoed erg gegeerd. Goede isolatie en schilopbouw, kwalitatief schrijnwerk en technieken, optimale groene energievoorziening … Dit alles blijkt, nog meer dan vroeger, de investering waard te zijn.

Vastgoed: verschuivingen en opportuniteiten 

Net als elders komt in de vastgoedsector het beste bovendrijven in uitdagende tijden. Het kaf wordt van het koren gescheiden. Om het juiste vastgoedproduct te realiseren aan een beheersbare prijs is samenwerking met een professioneel bouwteam zoals Fonders meer dan ooit essentieel, idealiter vanaf het prille begin van verwerving en ontwerp.

Een andere beweging binnen het producttype is een gevolg van de verschuiving naar de huurmarkt. Betaalbare en kwalitatieve verhuurunits realiseren voor investeerders, is aan de orde van de dag.

Anderzijds zal de vraag naar een eigen woning altijd blijven bestaan, zij het met een aantal andere, vaak ‘groene’, accenten. We stellen vast dat deze primaire behoefte een belangrijker deel van het gezinsbudget wordt. In Nederland en diverse andere landen is dat al het geval.

Door ons ten slotte nog meer te richten op zaken zoals herbruikbare materialen (‘cradle to cradle’, ‘groene’ materialen) en zelfvoorzienendheid werken we met vertrouwen aan de toekomst van vastgoed.

Fonders
www.fonders.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels