Verlichting exponent van trendy make-over
Tony Decavele,
Danny Hoorelbeke,
Eddy Vanbelle
& Véronique Mattheus
Lichtpunt Gistel -
Project Vijf - Salons De
Vrede

Verlichting exponent van trendy make-over

Testimonial - Lichtpunt Gistel - Project Vijf - Salons De Vrede

Hoe toveren we onze ietwat verouderde feestzaal om in een hippere locatie? Dat was de uitdaging waar Eddy Vanbelle en Véronique Mattheus van Salons De Vrede uit Ichtegem drie jaar geleden mee worstelden. Na een geslaagd project, waar architect Rik Verlinde, interieurarchitecten Danny Hoorelbeke (Project Vijf) en Marianne Scheyving (mINT architectuur) en lichtspecialist Tony Decavele intensief voor samenwerkten, is Salons De Vrede helemaal klaar voor een mooie toekomst.

Sinds jaar en dag is Salons De Vrede in West-Vlaanderen een locatie waar veel families met plezier hun feesten organiseren. Toen Danny Hoorelbeke via een collega hoorde dat de eigenaars de zaak in een nieuw kleedje wilden steken, ging hij ter plaatse en deed een aantal resolute suggesties. “Salons De Vrede beschikt over een prachtige en uitgebreide tuin, maar die stond op geen enkele manier in verbinding met de feestzaal. Na talrijke keren te hebben uitgebreid, klopte de opbouw van de zaak niet meer. Daarom stelde ik voor om tabula rasa te maken met de oorspronkelijke indeling en de feestzaal naar achter te verhuizen, zodat ze via een uitgebreide glaspartij uitkijkt op de imposante tuin.”

Huzarenstukje

Zo gezegd, zo gedaan. Danny stelde zijn concept voor aan Architectenbureau Verlinde en Partners, dat het nieuwe concept integreerde in de ruwbouw en als een speer aan het werk ging. “Amper vijf maanden later, in mei 2019, waren de werken af. Dat was een huzarenstukje van het zuiverste water”, aldus Danny.

Via akoestische wanden en gordijnen zorgden Project Vijf en mINT architectuur voor een mooie en functionele compartimentering van de imposante binnenruimte. Om in het industrieel ogende pand de juiste lichtsfeer te scheppen, contacteerde Danny Tony Decavele van Lichtpunt uit Gistel.

“We hadden twee opties”, legt Tony uit. “Of we gingen voor een traditioneel verlichtingsconcept met dimbare spots en warm licht, of we kozen voor PI-LED, iets totaal vernieuwends. Deze door de Oostenrijkse professor Stefan Tasch gepatenteerde technologie combineert variabel wit licht en RGB in één enkele lichtbron. Hij bedacht het concept in eerste instantie voor de zorgsector, waar het een heilzaam effect heeft op mensen. Intussen wordt het vooral toegepast in de hospitalitymarkt, kantoren en retail.”

Juiste stemming

Nadat de bouwheren een simulatie van het concept hadden gezien in de showroom van Lichtpunt Gistel, gingen ze snel overstag. “Het is een enorme troef dat we bij een compartimentering van de zaal, voor elk gedeelte een aparte, aangepaste lichtsfeer kunnen creëren en de mensen in de juiste stemming kunnen brengen. Een receptie vraagt om een andere belichting dan een dansfeest of een dessertbuffet. Bovendien kan je, door de verlichting, de zaal helemaal aanpassen aan de huisstijl van de klant. Denk bijvoorbeeld aan een voetbalploeg die net kampioen is geworden en dat kan vieren, terwijl de zaal via het lichtplafond volledig in hun clubkleuren is gehuld”, aldus Eddy Vanbelle. 

Voor de bouwheer was de investering in licht groter dan hij aanvankelijk had voorzien, maar dat zal zich op termijn sowieso terugbetalen, omdat hij nu een veel bredere doelgroep bereikt. “Iedereen die binnenkomt, krijgt meteen een wow-gevoel.”

Deze realisatie was een zoveelste krachtenbundeling tussen Project Vijf en Lichtpunt Gistel, dat onder meer het gamma van huismerk Zumi verdeelt. “Dankzij de ruime technische expertise slaagt Lichtpunt Gistel er altijd in om onze creatieve verlichtingsideeën te vertalen naar de realiteit. Wat de vraag ook is, ze lossen het sowieso op. Zo is een vruchtbaar partnership gegroeid waarbij elke afspraak minutieus wordt gerespecteerd”, besluit Danny Hoorelbeke.

Lichtpunt Gistel
licht-punt.com

Project Vijf
projectvijf.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels