Verrassende wending bij vastgoedontwikkelaar
Mano Vanmeirhaeghe,
Steven Vanwildemeersch
& Pieter-Jan Leenknecht
Chapter George - Markland - CAS Architecten

Verrassende wending bij vastgoedontwikkelaar

Testimonial - Chapter George - Markland - CAS Architecten

De Harelbeekse projectontwikkelaar Chapter George onderscheidt zich met karakteristieke woningen, gelegen op toplocaties. Sinds Stefanie Vanden Broucke en Stephanie Valcke er samen aan het roer staan, laten ze een frisse wind door het bedrijf waaien. Zo spraken ze een nieuwe architectenpoule aan om kwalitatief en verrassend vastgoed mee te ontwikkelen. Voor het ontwerp van Desselhof in Deerlijk slaat Chapter George de handen in elkaar met CAS Architecten en MARKLAND.

Zowel voor het Gentse CAS Architecten als voor het Kortrijkse MARKLAND is Desselhof de tweede samenwerking met Chapter George en hun eerste gezamenlijke project. “We komen elkaar wel eens tegen in het wereldje, maar dit is de eerste keer dat we samenwerken met MARKLAND”, vertelt Pieter-Jan Leenknecht van CAS Architecten. “Mijn vrouw en ik richtten CAS vijftien jaar geleden op en vandaag zijn we exclusief bezig met residentiële architectuur. Met een project als dit denken we na over hoe we een klassieke verkaveling opnieuw kunnen interpreteren.”

MARKLAND heeft een bredere scope: van kantoren tot studentenhuisvesting of projectontwikkeling. “De verkaveling op Desselhof is tussen ons beiden verdeeld, maar toch in dialoog ontwikkeld, nadat we de spelregels en een architectuurtaal afspraken”, legt Steven Vanwildemeersch uit. 

Details

In Desselhof zitten veel elementen, details en structuren die het op mensenmaat zetten. Iedereen is op zoek naar een eigen identiteit in zijn woning. “Elk huis van deze verkaveling heeft een licht andere vormgeving en materialiteit”, zegt Pieter-Jan. “Logisch, want niet elk gezin heeft dezelfde samenstelling.”

Die kleine verschillen per woning zijn typisch voor de verkavelingen van Chapter George. De architecturale gelijkenissen en verschillen tussen de woningen van de verschillende architecten houden het spannend. “Het ontwerp van Desselhof heeft een andere stijl dan mensen van ons gewoon zijn”, zegt Mano Vanmeirhaeghe, projectleider bij Chapter George. “CAS Architecten en MARKLAND werkten elk hun ontwerpen uit, waarna wij modereerden in materialiteit en in bouwkost. In die oefening hebben we elkaar gevonden: de architecten vonden manieren om economischer te werken, zodat de woningen aan de juiste prijs gebouwd kunnen worden.” 

“Voor het ontwerp vertrokken we van het bestaande verkavelingsplan. Daarin werd al intelligent omgegaan met water: er is een open ruimte met wadi’s. In het parklandschap is ook een minimale wegenis aangelegd, met enkele clusters van woningen en een trage doorsteek voor fietsers”, geeft Steven mee. “De uitdaging is om van klassieke voorschriften toch iets verrassends te maken. Daar zijn jullie samen alvast in geslaagd”, besluit Mano tevreden.”

Chapter George
www.chaptergeorge.be
Cas Architecten
www.cas-architecten.be
Markland Architecten
www.markland.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels