Waarom je mag hopen dat goud je slechtste investering ooit is?
Nicolas Vancayseele Europese Goudstandaard

Waarom je mag hopen dat goud je slechtste investering ooit is?

Vraag & Antwoord - Europese Goudstandaard

Veel ondernemers zien het nut niet in van investeren in goud. Een vaak gehoorde reden: het genereert geen maandelijkse inkomsten. Maar goud biedt wel alternatieve voordelen die andere investeringen niet bieden, en die in deze woelige tijden zeer interessant zijn.

De basis van investeren

Samen met vastgoed staat goud aan de basis van de investeringspiramide. Beiden stellen je vermogen veilig, met het verschil dat je met goud geen inkomsten kan genereren uit dividenden of huur. Je haalt er echter wel andere voordelen uit:

Je vermijdt risico’s van externe partijen. Je broker, makelaar, vermogensbeheerder of zelfs bank kan failliet gaan. Goud kan dat niet.

Goud kan binnen de 24 uur verkocht worden en omgezet in liquide middelen. Indien je dat wilt doen met vastgoed, mag je al snel rekenen op een minimum van vier maanden alvorens je dat geld écht in handen hebt.

Stel dat morgen een oorlog uitbreekt, dan neem je gewoonweg je goud mee en je hebt je vermogen veiliggesteld. Aangezien één kilogram goud ongeveer €58.000 waard is, en qua volume kleiner is dan een gemiddelde smartphone, hoef je niet eens veel mee te nemen.

Bij Europese Goudstandaard geven we daarom de tip je vermogen te diversifiëren en twintig procent te investeren in goud. Het rendement zit hem in de veilige haven, iets wat in woelige tijden als deze, waarin veel geld wordt bijgedrukt, overheden in slechte papieren zitten, internationale oorlogen intenser worden, … allesbehalve een overbodige luxe is.

Verzekering op gemoedsrust

Om het in de woorden te stellen van één van onze grootste klanten: “Ik hoop dat goud mijn slechtste investering ooit wordt!”. Dat klinkt vreemd, maar ik geef hem volledig gelijk. Wanneer de ­economie namelijk goed draait, zal goud bijna niet stijgen in prijs. Je plukt de vruchten uit die welvarende economie. In het omgekeerde geval, bij grote onzekerheid op economisch of politiek vlak, zal de goudprijs net lanceren. Wat we bijvoorbeeld ook bij het begin van de oorlog in Oekraïne hebben gezien. Uiteraard hoopt iedereen op het eerste scenario, maar in deze context is goud een soort autoverzekering: je wilt het niet kopen, maar je bent het wel aan jezelf verplicht. En net als bij een auto-ongeluk ben je achteraf zeer blij dat je die verzekering bent aangegaan. 

Bovenop die gemoedsrust bieden we nog een extra zekerheid met onze terugkoopgarantie. Over een ­periode van 10 jaar betalen we het geïnvesteerde bedrag terug met een netto rendement van 36%. Investeer je dus voor €100.000 in goud, dan krijg je daar binnen 10 jaar minstens €136.000 voor terug, ook al is de goudwaarde gedaald of gestagneerd. Stijgt de goudwaarde? Dan profiteer je uiteraard nog meer. Ter vergelijking: de recente staatsbonnen van de Belgische overheid boden een netto-rendement aan van 2,81% op 1 jaar.

De laatste jaren merken we dat veel vennootschappen de voordelen beginnen inzien en een raad van bestuur steeds vaker de goedkeuring geeft om te investeren in goud. Je snapt ondertussen vast wel waarom.

 Europese Goudstandaard

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels