Wanneer het ‘m in de details zit
Isabelle & Stefaan Vancoillie

Wanneer het ‘m in de details zit

José Vancoillie BV

Van vader op zoon en van moeder op dochter. Het bedrijf van José Vancoillie is aan de tweede generatie toe. Wat in 1978 begon als kleine klusjes groeide uit tot een succesvolle zaak in het vervaardigen van fijne mechanische stukken.

“Er was geen twijfel mogelijk dat we later zouden meewerken in de zaak”, vertelt Stefaan Vancoillie, die samen met zijn zus Isabelle het bedrijf overnam. “Al van jongs af zijn we gepassioneerd door het werk en de sector.” Vader was een metaalarbeider, moeder deed het bureauwerk. Geleidelijk evolueerde Vancoillie naar een bedrijf met een modern en geavanceerd machinepark. “En op dat machinepark zijn we vandaag nog zeer trots. We doen jaarlijks investeringen om te vernieuwen en om onze capaciteit uit te breiden”, licht Stefaan toe. “Onze machines zijn van hoge kwaliteit en het hele productieproces is al ver geautomatiseerd. Dat is uniek in onze sector.”

Missing links

José Vancoillie voert draai- en freeswerken uit voor het vervaardigen van fijne onderdelen voor de machinebouw. Daarnaast worden hun producten gebruikt in de medische sector en in de vliegtuigindustrie. “Het zijn de kleine stukjes en onderdelen die een machine aan elkaar koppelen”, zegt Stefaan. “We werken met alle soorten materiaal: ferro- en non-ferrometaal zoals koper, messing, brons, gietijzer en aluminium. Maar ook rvs, staal, kunststof en zelfs titanium.” De klanten worden begeleid doorheen het hele productieproces, of er al een prototype is of enkel een ontwerp op papier. “Ik stond zelf voor de machines en deed de nodige ervaring op om mijn medewerkers bij te staan. Ook mijn vader helpt nog dagelijks in de zaak”, vertelt Stefaan. “Ik hou me meer bezig met de technische kant, de prijsaanvragen en de aankoop van grondstoffen en snijmateriaal. Mijn zus volgt de klanten op en doet de hele administratie. En onze moeder springt graag bij.”

Uitdagingen

Om de productie tot een goed resultaat te leiden hebben Stefaan en Isabelle achttien enthousiaste arbeiders in dienst. Zij werken in een tweeploegensysteem. “Er is geen groot verloop, maar we merken de laatste jaren wel dat het haast een lijdensweg is om gemotiveerde mensen met het juiste technische profiel te vinden”, vertelt Stefaan. “We hebben een sterke ploeg, maar nieuwe mensen mogen zich altijd melden.” Het gebrek aan medewerkers staat ook de groei van José Vancoillie in de weg. “Eén uitdaging per keer. Het ene probleem lost het andere uiteindelijk wel op. We beschikken al over een mooie klantenportefeuille. Sinds een tiental jaar zijn we actief in de hele Benelux en in Frankrijk en Zwitserland.”

José Vancoillie BV

Drieslaan 23
8560 Moorsele

T. +32 56 40 20 57
jose.vancoillie@jose-vancoillie.be
www.jose-vancoillie.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels