Wat als u op AI vertrouwde voor uw fiscaal advies?
Tine Tyteca Stemafisk

Wat als u op AI vertrouwde voor uw fiscaal advies?

PRAKTIJCK - Stemafisk

U heeft het misschien al eens geprobeerd. Artificiële intelligentie (AI) gebruiken als informatiebron of om u op weg te helpen met een specifieke vraag. Ook bij Stemafisk deden we de test. We stelden ChatGPT de vraag: hoe fiscaalvriendelijk geld halen uit een vennootschap in België? Ondanks een onvolledig en incorrect antwoord, waren we wel gecharmeerd door de eerlijkheid van de chatrobot. Hij gaf namelijk aan dat u voor zulke onderwerpen het best een beroep doet op een professionele accountant.

Informatie controleren

ChatGPT lichtte zes mogelijke pistes toe om op een fiscaalvriendelijke manier geld uit je vennootschap te halen: dividenden, tantièmes of een terugbetaling van een rekening-courant, het vastklikken van reserves, het verkopen van aandelen of de liquidatie van uw vennootschap. Maar liefst vier van de zes opties haalden we met gemak onderuit. Sommige pistes zijn niet relevant, andere niet toepasselijk voor het gros van onze ondernemingen of al zeker niet de meest interessante optie voor uw bedrijf. Met andere woorden: zonder tussenkomst van een specialist vertrouwt u beter niet op AI. Hoe dan wel fiscaalvriendelijk geld uit uw onderneming halen? Enkele tips.

Denk na over uw verloning

Het eerste waaraan men denkt is de persoonlijke verloning. Een standaard bedrijfsleidersloon uitkeren is erg duur. U wordt daar namelijk zwaar op belast in de personenbelasting en daarbovenop zijn er nog sociale bijdragen verschuldigd. Kiest u om een lager bedrijfsleidersloon uit te keren dan heeft dat een negatieve impact op uw priveleven.

Gelukkig zijn er verschillende fiscaalvriendelijke alternatieven. Het is meestal de combinatie van deze alternatieven die u een optimaal resultaat oplevert. Enkele voorbeelden zijn onder meer maaltijdcheques, een tankkaart, een dagvergoeding of andere extralegale voordelen. Uw accountant bekijkt wat voor u en uw gezin de beste opties zijn.

Dividenden

Een tweede interessante piste om geld op een fiscaalvriendelijke manier uit uw vennootschap te halen, is het uitkeren van een dividend. Dit dividend is in sommige gevallen belastingvrij of onderworpen aan de bevrijdende roerende voorheffing. De uitkering van het dividend ondergaat een minder belastbare weg dan het uitkeren van een loon. De combinatie van de verloning en het dividend vormt dus in vele gevallen een mooie oplossing zowel voor de onderneming als voor zijn bestuurder. Ook hier staat uw accountant met advies op maat voor u klaar.

Stap voor stap grijpen we bij Stemafisk alle kansen om uw winst te optimaliseren. We maken samen met u een planning op en zoeken naar fiscaal interessante wegen voor het hoogste rendement van uw onderneming. Daarbij houden we altijd het totale plaatje voor ogen, want elke situatie is uniek. Bovendien zien we de ondernemer nooit los van zijn privépersoon, wat een win-winsituatie garandeert voor zowel uw professioneel als uw persoonlijk leven.

Ons advies voor nu? Reken niet op ChatGPT, maar ga langs bij een betrouwbare accountant om uw bedrijf naar het hoogste niveau te tillen.

Stemafisk
stemafisk.be

 

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels