Wederzijds respect tussen bouwpartner en maatwerkbedrijf
Jim Deryckere
& Ignace De Ro
Valcke Prefab Beton -
Westlandia

Wederzijds respect tussen bouwpartner en maatwerkbedrijf

Testimonial - Valcke Prefab Beton - Westlandia

De samenwerking tussen Westlandia en Valcke Prefab Beton gaat terug tot in de jaren 80. Deze twee grote spelers in de Westhoek vinden en versterken elkaar tot op de dag van vandaag. Valcke bouwt bij Westlandia de ruimte om te groeien met prefab industriebouw, terwijl de werknemers van Westlandia ook inhouse bij de bouwpartner aan de slag kunnen. 

Westlandia stelt als maatwerkbedrijf 920 mensen tewerk in zeven uiteenlopende businessunits: metaalbewerking, elektromontage, assemblage en verpakking, groenzorg, schoonmaak, circulaire economie en werken ter plaatse. 

“Ons doel is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een gepaste tewerkstelling aan te bieden”, vertelt Ignace De Ro, general manager bij Westlandia. “Dat doen we met oog voor kwaliteit, zelfontplooiing en duurzaamheid.” 

Westlandia verspreidt zich over vier sites in Ieper, van productieafdelingen en opslagruimtes tot kantoren en polyvalente zalen. Een kolfje naar de hand van Valcke Prefab Beton, een rasecht Iepers familiebedrijf dat uitgroeide tot een klinkende naam tot ver buiten de regio. Sinds 1930 gaat Valcke over van vader op zoon. “Vandaag wordt het bedrijf geleid door de vierde generatie”, weet Jim Deryckere, sales- en projectmanager bij Valcke Prefab Beton. “Midden de jaren 80 plaatste Valcke het eerste gebouw voor Westlandia. Sindsdien komt er om de twee à drie jaar wel een gebouw bij.”

Lokale verankering

Dat beide firma’s in Ieper gevestigd zijn, vinden ze zonder meer een troef. “We dragen tewerkstelling in eigen streek hoog in het vaandel”, vertelt Ignace. “Daarnaast zijn we erg tevreden van de geleverde kwaliteit. De communicatie verloopt bovendien steeds goed. Valcke zal problemen altijd correct oplossen en ze komen hun beloftes na – geen vanzelfsprekendheid in de bouwsector.” 

Ook op het vlak van duurzaamheid biedt de samenwerking voordelen. Jim: “Alle elementen die we nodig hebben om gebouwen op te trekken, maken we bij ons ter plaatse: denk aan prefabfunderingen, -kolommen, -liggers en -wandelementen. Met minimaal transport krijgen we al die elementen op de sites van Westlandia. Daarmee trekken we een gesloten ruwbouw op.” 

Wisselwerking

Al enkele jaren zijn werknemers van Westlandia ook inhouse aan de slag bij Valcke. Dit enclavewerk maakt van de samenwerking een echte wisselwerking. “Westlandia staat al een paar jaar in voor onze schoonmaak en sinds 2018 werkt een ploeg van zeven man op de reiniging van bekistingsmateriaal. Daar waar vroeger veel wegwerp was, kunnen we nu materialen 30 tot 50 keer hergebruiken”, vertelt Jim. “De samenwerking loopt bijzonder vlot en onze mensen doen dit werk ook erg graag, omdat ze echt opgenomen worden in het productieproces”, vult Ignace aan. 

Veelbelovende toekomst

Momenteel liggen de plannen voor een nieuwbouw op de Zwaanhofsite klaar. Ignace: “De verouderde gebouwen gaan tegen de grond en worden vervangen door een gebouw dat voldoet aan de hedendaagse normen en Westlandia extra uitstraling zal geven. Valcke ziet erop toe dat we meegaan met de tijd: betere isolatie, meer volume in de hoogte en geothermie. Het is deel van onze missie om de wereld beter achter te laten voor de volgende generaties. Met Valcke hebben we een betrouwbare partner aan onze zijde om die visie waar te maken.”

Valcke Prefab Beton
www.valcke-prefab.be
Westlandia
www.westlandia.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels