Weg met de bureaucratie
Frederic_Bulcaen Polemieck

Weg met de bureaucratie

Polemieck

Personeelstekort: het is een fenomeen - en vooral een probleem - dat onze provincie massaal treft. Als het zo verder gaat, moeten alle ondernemers zelfs verplicht ‘op rust’, totdat we opnieuw personeel hebben gevonden dat samen met ons ideeën kan uitwerken.

Ik hoor soms wel eens: “Troost je, je concurrenten hebben hetzelfde probleem.” Maar troost is hier niet op zijn plaats. We moeten actie ondernemen om het probleem te counteren. Onze mensen meer betalen dan de concurrentie? Werkt duidelijk en efficiënt op korte termijn, maar is op lange termijn slecht voor de sector, want vroeg of laat moeten die concurrenten die tendens gewoon volgen. Extralegale voordelen zoals een bedrijfswagen, maaltijdcheques of - beter nog - een cafetariaplan, met voordelen op maat van het individu? Mja, maar op termijn neemt iedereen ook die initiatieven over en verdwijnt opnieuw het voordeel tussen de bedrijven onderling.

Frederic_Bulcaen

Bovenstaande pistes vergroten niét de pool van werkwilligen. Hoe, of waar, kunnen we extra werkkrachten vinden? Sta me toe twee interessante denkpistes te lanceren. Ten eerste: schaf alle jobs af die enkel maar dienen voor een nutteloze bureaucratie. Weg dus met maaltijd- en ecocheques, weg met de fietsvergoedingen, weg met alle maatregelen die resulteren in extra administratie. Alle mensen die dagelijks hiervoor programmeren, administreren, rondrijden en controleren kan je perfect inzetten in onze bedrijven, die niet leven van overheidsbureaucratie. Twee: beslis hoe we België, Vlaanderen en de gemeentes willen besturen en laat ons dan alstublieft 80% van de dan overbodige politici omscholen tot nuttige collega’s. Ik ben ervan overtuigd dat er heel wat talent verloren gaat in nutteloze politieke mandaten. Iedereen weet ondertussen dat het land bestuurd wordt door amper een dertigtal mensen. Dan is het gewoon zonde als al die anderen hun talenten verspillen.

De kortste en duurzaamste weg voor het vinden en houden van personeel is volgens mij nog steeds het voeren van een professioneel personeelsbeleid. Luister naar je mensen, laat hen hun persoonlijke ambities waarmaken.

Zoiets kan alleen maar door als organisatie constant te groeien. Groei zorgt voor ruimte en creëert kansen voor nieuwe en bestaande medewerkers. Alleen: om te groeien hebben we wéér mensen nodig. Help!

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels