Wie samenwerkt, geraakt vooruit
Paul Renson Polemieck

Wie samenwerkt, geraakt vooruit

Polemieck

Ik geloof rotsvast in de kracht van samenwerken: de juiste mensen in de juiste context samenbrengen, betekent altijd meer dan de som der delen. Expertises optimaal inzetten en partnerships aan gaan waar je zelf tegen grenzen aanbotst: op bedrijfsniveau heeft dit soort ‘open innovatie’ al meer dan eens zijn nut bewezen. 

Een ander mooi voorbeeld van de krachten bundelen is ‘NOA outdoor living’. Het inspiratiepark dat we eind 2022 met een 30-tal andere ‘outdoor living’-merken – waaronder heel wat sterke Belgische merken – openden, blijkt na ruim een jaar een schot in de roos. 13.682 professionele en particuliere bezoekers van over de hele wereld vonden intussen hun weg naar Kruisem. Zij lieten een algemene tevredenheidsscore van 9,2 op 10 optekenen. Zo bewijst de Belgische markt dat we op vlak van (outdoor living) design niet moeten onderdoen voor de toplanden. 

Wij, Belgen, zijn doorgaans geen chauvinisten, terwijl we ons best wel op de borst mogen kloppen met de knowhow en kwaliteit die ons land zo kenmerken. Twee dingen die het resultaat zijn van een ongelofelijke ondernemersmentaliteit, wilskracht en drang naar innovatie die heel wat werknemers hier zo typeren. Ik merk het heel sterk in de regio waar ik zelf opgroeide en ook professioneel actief ben. Dat is ook de reden waarom ik ervan overtuigd ben dat het loont om hier te blijven produceren, in plaats van daarvoor de lagereloonlanden op te zoeken. 

Dan moeten we wel in staat zijn om de juiste mensen te kunnen blijven aantrekken. In een streek met amper werkloosheid is dat op z’n zachtst gezegd geen evidentie. Daarom baart het me zorgen dat we in onze metaalverwerkende sector geen beroep kunnen doen op flexijobs, zeker als je weet dat we als fabrikant van zonwering en terrasoverkappingen onderhevig kunnen zijn aan flinke seizoensfluctuaties. Dat maakt de concurrentie op de arbeidsmarkt nog groter dan die al is. 

Je laten omringen met de juiste mensen is een grotere uitdaging dan ooit tevoren. Wie daarin slaagt en tegelijk open staat voor samenwerkingen, geraakt vooruit. Laat dat nu net zijn waar we in België top in zijn.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels