Atypische <br> industriebouw
Marc Mahieu, Geert &
Nico Desomer
Multishop Desomer
Plancke - Mahieu Construct

Atypische
industriebouw

Testimonial - Multishop Desomer Plancke - Mahieu Construct

Een combinatie van staal- en betonbouw, die naadloos aansluit bij een bestaande winkel: dat is een fikse uitdaging. Dan zijn er nog de ondergrondse parking voor 100 wagens of bestelwagens tot drie meter hoog, de glazen liftkoker en de profielloze gordijngevel. Multishop Desomer Plancke vond in Mahieu Construct de geknipte bouwpartner. “Als we nog eens bouwen, weten we met wie”, zegt de bouwheer.

De inrichting van de extra winkelruimte zal nog enige tijd vergen. Logisch ook, als je plotsklaps dubbel zoveel plaats hebt, maar het nieuwe gebouw van Multishop Desomer Plancke is in gebruik. Daarmee schrijft het familiebedrijf een nieuw hoofdstuk. In een jaar tijd verrees de statige industriebouw in drie etages. Met het wegnemen van een tijdelijke wand, tussen het nieuwe gedeelte en de bestaande winkel, is het pand nu één geworden.

Combinatie

Terwijl het oude gedeelte een typevoorbeeld van betonbouw is, viel de keuze voor dit project op een combinatie van betonelementen en staalconstructies. “Met een mooi resultaat”, vindt Geert Desomer. Samen met zijn broer Nico leidt hij als tweede generatie de winkel. “Gelukkig hebben onze architect en onze aannemer, Mahieu Construct, ons overtuigd om het te combineren met staal.” Met een nieuwe vestiging voor de productie van betonpanelen, naast hun eigen atelier voor staalconstructies, versterkt Mahieu Construct zijn expertise in de combinatie van beide technieken verder.

Het resultaat is hedendaagse architectuur die meteen de aandacht trekt, onder meer door materiaal- en bouwtechnische keuzes die niet evident zijn. In plaats van een klassieke lichtstraat is er bijvoorbeeld een grote gordijngevel voorzien om voldoende daglicht binnen te trekken. Een lift in glas, speciaal ontworpen voor dit project, brengt klanten van het gelijkvloers naar de verdieping met de tuinmeubelen. Twee andere liften leiden van de ondergrondse parking rechtstreeks naar de winkelruimte op de begane grond.

Ervaren bouwpartner

Het nieuwe gebouw heeft een ondergrondse parking van vier meter hoog. Dat maakt ze ook geschikt voor de hoge camionettes van stielmannen. “Het grondverzet was natuurlijk navenant”, weet zaakvoerder Marc Mahieu van Mahieu Construct. “We hebben 18.000 m3 aarde weggevoerd. Voor het grondwater werkten we met dieptedrainages en voerden op de eerste dag liefst 93 m3 af.” Dat Mahieu ook de coördinatie van de onderaannemers op zich nam, bepaalde mee de keuze van de bouwheer. “We zochten echt iemand die sleutel-op-de-deur kon opleveren. Marc en zijn team maakten dit waar”, aldus Geert Desomer.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels