Een fout in je belastingaanslag, maar de bezwaartermijn is verstreken: wat nu?
Veronique Van de Water StrateVision.fin

Een fout in je belastingaanslag, maar de bezwaartermijn is verstreken: wat nu?

Vraag & Antwoord - StrateVision.fin

Bij succesvol ondernemen hoort onlosmakelijk een belastingaanslag. Deze is helaas niet altijd correct, dus goed (laten) nakijken is de boodschap. Sinds Nieuwjaar 2023 kan je gedurende 12 maanden bezwaar aantekenen. Ben je te laat? Dan is er nog een optie.

Zijn de 12 maanden die je als wettelijke bezwaartermijn hebt, verstreken? Dan kun je in bepaalde gevallen nog een ambtshalve ontheffing vragen. Let wel, de fiscus is hier strikt in, dus een garantie op rechtzetting heb je niet. Er is wel beterschap in zicht, want de fiscus is recent nog door een rechter op de vingers getikt.

Aarzel niet om bezwaar in te dienen

Merk je een fout op in je aanslag, dien dan zo snel mogelijk bezwaar in. Let wel, je kunt enkel nog bezwaar indienen voor je laatste belastingaanslag. Bots je bij het verder uitspitten ook nog op fouten in de jaren voordien, dan kun je deze niet meer aanvechten.

Laat je de termijn verstrijken, dan kun je formeel gezien geen bezwaar meer indienen. Het enige wat er nog mogelijk is, is de procedure van ambtshalve ontheffing benutten. Deze termijn bedraagt vijf jaar en is maar in beperkte gevallen bruikbaar.

Vergissingen die in aanmerking komen

Heeft de fiscus (of heb jij) een materiële vergissing (zoals een schrijf- of rekenfout) gemaakt, kan dit in aanmerking komen. Een recente uitspraak van een rechter zegt dat bij een fout in de gegevens die de fiscus zelf had ingevuld en waarvan hij kon weten dat dit niet correct was, de fiscus in de fout is gegaan. Dat blijft wel een uitzondering.

Kijk je vooraf ingevulde aanslag goed na

Tegenwoordig vult de fiscus een groot gedeelte van de aanslag al voor jou in. Meer nog: soms hoef je als ondernemer het voorstel van aanslag bij akkoord zelfs niet meer terug te sturen. Toch raden we je aan dit goed te laten nakijken. Heel wat van de vooraf ingevulde gegevens bevatten fouten en de fiscus legt de verantwoordelijkheid daarvoor bij jou, ongeacht of je belastingaanslag al dan niet vooraf is ingevuld.

Laat je accountant alles goed nakijken

Laat je boekhouder/accountant de aanslag altijd goed nakijken. Dit kan je veel geld besparen. Vanaf 1 januari 2023 is de bezwaartermijn opgetrokken van zes maanden naar een jaar, maak hier dus zeker gebruik van. 

Deze expertise werd aangeboden door  StrateVision.fin

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels