Els Viaene
Els Viaene Vika

Els Viaene

Stercke vrouw - Vika

De passie voor het maken van hoogwaardige keukens, badmeubelen en dressings op maat zit bij de familie Viaene in het bloed. Toch was het geen evidentie dat Els Viaene, als telg van de derde generatie, bij Vika in de voetsporen van vader André en grootvader Kamiel zou treden. In 1994 durfde ze het aan om, samen met echtgenoot Eddy Teerlynck, de stap te zetten. “Op vlak van investeringen in machines is mijn man een visionair. Dat geeft ons een voorsprong op de markt.”

Els Viaene was eigenlijk het jongste kleinkind van Kamiel Viaene, de stichter van Vika. “Mijn vader heeft tot zijn 70ste gewerkt. Op dat moment was hij de enige aandeelhouder, nadat hij de aandelen van zijn vijf broers had overgenomen. Toen ik in 1992 geen zin meer had in mijn Brusselse job bij een Japans bedrijf, stelde vader me voor bij hem in de zaak te komen. Dat was aanvankelijk vooral in een salesgerichte functie. Twee jaar later kreeg ik de kans het bedrijf over te nemen, op voorwaarde dat ik dat samen met mijn man mocht doen. Sindsdien vormen we ook professioneel een perfect geoliede tandem: ik sta in voor de personeelszaken en de preselectie van het assortiment, hij behartigt het technische aspect, de productie en de investeringen in machines.” 

Trots?

“Wat Eddy en ik samen met ons team hebben gerealiseerd, vervult me met fierheid, maar bovenal ben ik trots op onze twee prachtige kinderen. Arthur (26) is al tien jaar aan het ondernemen en afgestudeerd in economische wetenschappen, Suzanne (22) volgt momenteel een masteropleiding binnenhuisarchitectuur in Barcelona en stak onlangs onze keuken in een nieuw kleedje. Uiteraard slorpt Vika heel wat van mijn tijd op, maar ik heb er altijd over gewaakt om daarnaast nog een leuk sociaal leven te hebben: wekelijks sla ik een balletje met mijn tennisvriendinnen en volg ik avondles Spaans. Netwerken vind ik ook verrijkend. Onze avontuurlijke familiereizen zijn ‘de max’: die geven mij energie en hebben onze kinderen gevormd tot wie ze zijn.”

Onze avontuurlijke familiereizen zijn de max.

Visie?

“Ondernemen kan je niet met de handrem op. Het is voortdurend gas geven en blijven investeren in mensen, machines en technologie. We groeien mee met onze klanten (keukendealers en sanitaire groothandels) door hun uitdagingen gedreven en professioneel aan te pakken.”

“Eigenlijk zijn ondernemers zotte idealisten, in tegenstelling tot politici. De politiek is verantwoordelijk voor de huidige situatie op de arbeidsmarkt. De actieve beroepsbevolking werkt zich te pletter om de algemene welvaart hoog te houden en moet daardoor ook zorgen voor wat de niet-actieven krijgen. Bepaalde groepen worden nog te veel gepamperd, ten koste van de mensen die elke dag hard werken. Idealiter evolueren we naar een sociaal systeem dat eerder motiverend werkt dan dat het kansen om te profiteren in de hand werkt.”

Maken vrouwen het verschil?

“Twee derde van onze bedienden zijn vrouwen. Vrouwen zijn meer empathisch en hebben vaak ook meer voeling met klanten en medewerkers. Doorgaans zijn vrouwen binnen een gezin ook de belangrijkste beslissers bij de keuze van een nieuwe keuken en badkamermeubilair, omdat ze het esthetische én het functionele bekijken. Daarom betrek ik hen ook actief bij de definitieve keuze van onze nieuwe collecties. Ook inzake punctualiteit en het correct opvolgen van afspraken, scoren vrouwen hoog.”

Tips voor starters?

“Eerst en vooral moet je echt overlopen van goesting om eraan te beginnen. Wie zijn huiswerk goed heeft gemaakt en een degelijk businessplan op tafel kan leggen, moet niet twijfelen, maar gewoon springen. Je kunt vooraf immers nooit alle uitdagingen kennen die ooit je pad zullen kruisen. Het zijn net die uitdagingen én het gevoel iets moois te creëren, die je energie geven om er te blijven voor gaan. Belangrijk is wel dat je privépartner voluit in je zaak gelooft en je daar volledig in steunt. Welke business je ook uitbouwt, zorg ervoor dat je daarnaast nog een uitlaatklep hebt. Af en toe stoom aflaten, je hoofd leegmaken … werkt heilzaam.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels