Ilse Pauwels
Ilse Pauwels Stercke vrouw

Ilse Pauwels

Stercke vrouw

Dat Ilse Pauwels houdt van een stevige uitdaging, bewijst haar pad naar het ondernemerschap. Na haar studies als maatschappelijk adviseur, startte ze haar carrière als payroll- en hr-verantwoordelijke bij grote bedrijven. Snel maakte ze de overschakeling naar het freelancestatuut, om uiteindelijk fulltime onderneemster te worden. “Nu kan ik me volledig focussen op wat ik het allerliefste doe.”

Vanaf het begin wist Ilse Pauwels dat haar hart ligt bij de payroll. “Aan de start van mijn carrière deed ik payroll en hr binnen bedrijven. Als je altijd bij hetzelfde bedrijf werkt, verlies je soms het zicht op andere systemen en mogelijkheden. Daarom heb ik de overstap gemaakt naar freelancer bij een consultancybedrijf. Daardoor kon ik me vooral focussen op alles rond verloning en payrolling, wat ik het liefste doe, en dat bij diverse bedrijven. Toch voelde ik de nood aan iets extra. Ik wou andere consultants helpen om projecten te vinden die zij graag doen en hr-consultants bij bedrijven plaatsen die ondersteuning nodig hebben. Die nood gaf de doorslag om voluit voor het ondernemerschap te kiezen, met als doel een vaste hr-partner voor de kmo-markt te worden.”

Trots?

“De overstap van freelancer naar zaakvoerster en zelf consultants aanwerven, is heel vlot en natuurlijk gegaan. Ik ben met consultants gaan samenzitten en heb vooral naar hen geluisterd. Mijn uitgangspunt was dan ook consultants op uitdagende projecten zetten, zodat ze kunnen bijleren en op hun beurt hun expertise kunnen delen.  De ‘best practice’ doorgeven biedt een enorme meerwaarde voor de klant. Bovendien is het dan eenvoudiger om een perfecte match te creëren tussen het bedrijf en de consultant. Het is net de perfecte match tussen het bedrijf en de consultant die me zoveel voldoening geeft.” 

Visie?

“Ondernemen is voor mij doen wat je graag doet en die vreugde kunnen delen met anderen, waardoor zij op een hoger niveau komen. Het ondernemerschap biedt de mogelijkheid om met zoveel diverse partijen in contact te komen, samen te werken en elkaar kennis bij te brengen. Daarnaast zorgt het ervoor dat ik mezelf doelstellingen opleg. Eens die doelen bereikt zijn, voel ik onmiddellijk de drang om nog een stap verder te gaan en het nog beter te doen. Op dat vlak bleef ik bij een vaste job op mijn honger zitten. Als ondernemer heb je meer de ruimte om na te denken hoe je je kan verbeteren en kun je feedback direct omzetten in extra diensten. Het zet je ook aan om kritisch na te denken over bepaalde bronnen. Door ondernemer te worden, ben ik uit mijn comfortzone gekomen en gegroeid als persoon.” 

Maken vrouwen het verschil?

“Ik beoordeel mensen liever op basis van hun kwaliteiten en talenten, dan op basis van geslacht en/of diploma. Er zijn mannen met een zachte kant en harde vrouwen. Het hoeft dan ook niet zozeer een man-vrouwgegeven te zijn. Hr is een overheersend vrouwelijke wereld, maar ik hou bij een samenwerking van een mix tussen mannen en vrouwen. Die mannelijke toets mag er zeker en vast zijn. Bij payroll en hr is het belangrijk dat je snel het vertrouwen wint binnen het bedrijf, zowel bij de zaakvoerder, het hr-departement als individuele medewerkers. Zij moeten je namelijk de informatie doorgeven om zaken te kunnen implementeren en uitvoeren. De zachtaardige aanpak is nog steeds de beste. Op dat vlak hebben we als vrouw wel een stapje voor. Het is door een helpende hand aan te bieden, dat je snel het vertrouwen kunt winnen. Bovendien moet je ook kunnen aanvoelen waar de spanningen zijn, je kunnen aanpassen aan de omgeving en aan iedere persoon die je voor je hebt.” 

Tips voor starters?

“Ik onderneem vanuit mijn buikgevoel. Mijn beste tip voor starters is dan ook: wil je iets, ga ervoor. In jezelf geloven is enorm belangrijk. Als je ervan overtuigd bent dat je het effectief kan, moet je het gewoon doen. Daarnaast is het belangrijk om je te omringen met mensen die je feedback geven, al moet je ook kritisch zijn met advies. Analyseer elke tip en ga na of je er iets mee kan. Samenwerkingsverbanden opzoeken is een leuke manier om elkaar te versterken, zodat je niet alles alleen moet doen.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels