Inspelen op opportuniteiten met een gepast krediet
Tom Hollants Van Lanschot

Inspelen op opportuniteiten met een gepast krediet

Praktijck - Van Lanschot

Nu de rentevoeten stijgen, lijken kredieten minder interessant voor een onderneming. Toch hoeft de huidige marktevolutie niet het einde te betekenen van uw investeringsplannen. Door grondig na te denken over uw langetermijnobjectieven bepaalt u de toekomst van uw bedrijf. Hoe begint u hieraan? Plan alvast proactief een gesprek met uw kredietspecialist.

Krediet of eigen vermogen?

Of u nu overweegt een andere speler over te nemen, uw machinepark te vernieuwen of uw bedrijf minder energieafhankelijk te maken, het zijn allemaal beslissingen waarvoor u niet over één nacht ijs gaat. Om de groei van uw onderneming veilig te stellen, is het belangrijk om minstens één keer per jaar uw korte- en langetermijndoelstellingen te overlopen. Bij deze oefening gaat u na welke doelen haalbaar zijn, welke u moet bijsturen, welke investeringen nodig zijn en welke rendementen u mag verwachten.

Met de stijgende rente hebben ondernemers de neiging sneller naar het eigen vermogen van hun zaak te grijpen om hun investeringen te bekostigen. Volgens de kredietspecialisten bij Van Lanschot, Els Decouttere en Yves Depoortere, is dit niet altijd de beste keuze. Een gezonde hoeveelheid eigen vermogen laat u namelijk toe onverwachte fluctuaties in de markt op te vangen. Een krediet is meer dan geleend kapitaal en een rentevoet. Het rendement van uw investering op lange termijn, de type investering en uw afbetalingsplan bepalen welk krediet interessant is en hoe winstgevend uw projecten zijn. Inflatie en deflatie sturen bovendien de marktprijzen. Plan daarom tijdig een gesprek in met uw kredietspecialist. Samen overlopen jullie uw visie, uw kredietbehoeften en uw financieringsmogelijkheden. Zo weet u waar u als ondernemer naartoe kan werken.

Grondige voorbereiding

Om een kredietaanvraag rond te krijgen, zijn tijd en beschikbare informatie twee belangrijke factoren. U bereidt daarom het gesprek met uw kredietspecialist het best grondig voor, met een duidelijk overzicht van alle actuele cijfers en toekomstige businessplannen. Het is aangeraden uw boekhouder te betrekken bij deze gesprekken. Zo komen jullie sneller tot heldere inzichten en onderbouwde conclusies. Met alle nodige financiële informatie bij de hand, verloopt uw kredietaanvraag ook een pak vlotter.

Wil u uw zaak overlaten of een financiële planning opstellen voor uw familie, dan staat uw kredietspecialist eveneens voor u klaar. Door uw onderneming te optimaliseren haalt u meer uit uw bedrijf, nu en later. Vertrouw dus op uw kredietspecialist voor een oplossing op maat van uw bedrijf.

Van Lanschot
www.vanlanschot.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels