Ocharme de rekenaars
Frederic Bulcaen Polemieck

Ocharme de rekenaars

Polemieck

Denken en rekenen is dit jaar meer dan ooit belangrijk voor ondernemers en gezinnen. Tot in maart zou ik mijn collega-ondernemers geadviseerd hebben om meer ambitie te tonen en te durven dromen over alles wat mogelijk is. Tarara! Naar het bord kijken en vooral goed nadenken is superbelangrijk in dit coronajaar. Vergeet het dromen.

Ik heb medelijden met verschillende financiële professionals die gedwongen worden door hun bazen om een budget op te maken voor 2021. Wie kan er in godsnaam nu voorspellen hoe lang deze onzekere toestand gaat duren? Daarenboven zijn er nog verschillende andere onzekerheden die zeker en vast een invloed zullen hebben op de komende maanden en jaren zoals de brexit en de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen. 

Ik heb ook medelijden met de ‘sherpa’s’ en rekenaars-ambtenaren in dienst van de politici. Nog minder dan in het bedrijfsleven kunnen zij zaken voorspellen of budgetten opstellen. De uitgaven zouden ze wel juist kunnen ramen want als de overheid zijn kostenbudget dreigt te overstijgen, dan betalen ze gewoon hun facturen niet. Gemakkelijk als je een cash boekhouding hebt zoals de overheid. Ook gemakkelijk als je geen rekenschap moet geven aan je bazen of als je de rekening mag doorschuiven naar de toekomst. De inkomsten uit het overheidsbudget worden op voorspraak van politici voorspeld waarbij elke politieker zijn eigen rekenmethode hanteert. Maar eigenlijk is dit voor hen niet belangrijk want terugkijken doen ze toch niet en een uitleg vinden ze toch altijd waarom het budget niet gehaald wordt. Dus budgetteren om te budgetteren zoals de overheid het moet doen, is zeker geen aanrader in de bedrijfswereld.  

frederic_bulcaen

Maar laat ons zeker niet negatief of gelaten worden omwille van corona. ‘Optimism is a moral duty!’ In plaats van één budget voor 2021 te maken, lijkt het me raadzaam om na te denken over verschillende scenario’s voor de komende maanden. Wat als dit, wat als dat…  Vanuit deze denkpistes kan men dan kiezen welke investeringen er absoluut noodzakelijk zijn om een zaak te runnen en welke investeringen een ‘nice to have’ zijn. Rest dan nog de vraag hoe we de noodzakelijke investeringen gaan betalen? Met eigen  cashflow als we geluk hebben of met behulp van onze bankiers. 

En dan is de cirkel rond want het eerste wat de bankiers gaan vragen, is een budget voor 2021. Probeer maar uit te leggen dat je werkt met verschillende scenario’s. Wie weet kunnen ze je werkwijze smaken. Veel succes met de rekenoefening voor 2021.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels