Ondernemen rond het tennisveld
Bert Laridon,
Wim Demoen,
Dorine Brackx
& Arne Colpaert
SOM Architecten - Altez

Ondernemen rond het tennisveld

Testimonial - SOM Architecten - Altez

Indoor tennisterreinen op competitieniveau, een aantrekkelijke cafetaria en al de rest wat het tennishart van Diksmuide begeert: dat realiseerden SOM Architecten en aannemer Altez voor TC De Maene. Voor de twee bedrijven was het een eerste samenwerking en die smaakt naar meer. “We werkten heel constructief samen, in vertrouwen. Een nieuw partnerschap is goed gestart.”

SOM Architecten en Altez waren als referenties in de West-Vlaamse bouwwereld al lang geen vreemden meer voor elkaar. Een concrete samenwerking was er, tot voor kort, nog niet geweest. Uiteindelijk bracht tennis hen samen rond de tekentafel en op de werf. “Met Altez voerden we enkele jaren geleden het nieuwe gebouw uit voor de tennisclub in Kortemark, waar ik zelf vroeger speelde”, vertelt Dorine Brackx van Altez. “Zo kwamen we terecht bij TC De Maene, voor hun nieuwe gebouw. Architect Bert Laridon speelt bij De Maene en zo werden we gematcht met SOM Architecten. Je kan dus stellen dat we elkaar gevonden hebben rond het tennisveld.”

Constructief overleg voor technische uitdagingen

Het ontwerpen en de uitvoering van een multifunctioneel en toekomstbestendig sportgebouw brengen specifieke uitdagingen met zich mee. Daarom werkten architect en aannemer van bij aanvang nauw samen als bouwteam. Vooral technische kwesties vroegen om constructief overleg en gedeelde expertise. Enkele van die uitdagingen waren de vrije hoogte en de grote overspanning in de tennishal, de juiste ondergrond voor de tennisvloer, het steile dak met roofing en de brandmuur tussen de voorbouw en de hal. Ook de positie van de glaspartijen, aan de binnenzijde van de betonstructuur en zonder koudebruggen, vormde een uitdaging om het esthetische en technische aspect te verenigen. 

“Zowel bouwtechnisch als budgettair werkten we heel goed samen”, zegt Bert Laridon. “We boden als team doeltreffende oplossingen, binnen het beschikbare budget. Ik ben ervan overtuigd dat we van elkaar ook veel bijleerden. Altez stelde onder meer voor om met geperforeerde dakplaten de akoestiek in de tennishal te verbeteren. Zelf bracht ik dan weer de kennis van de clubnoden rond de tafel. Deze inzichten nemen we zeker mee in toekomstige, al dan niet gezamenlijke, projecten.”

Altez-SOM-toernooi

De geslaagde eerste samenwerking kreeg nog een mooie uitloper. Twee van de indoor terreinen kregen de namen Altez-court en SOM-court. Een fijne bekroning van een stevig bouwtraject. De gloednieuwe terreinen kennen jaarlijks hun hoogtepunt tijdens het Altez-SOM-toernooi, een evenement op de officiële wedstrijdkalender. “Een wedstrijdje onder onze bedrijfsteams komt niet goed, maar elk jaar deze naam op de kalender zien staan, is zeker een gedeelde trots”, besluiten de bouwpartners.

SOM Architecten
www.somarchitecten.be
Altez
www.altez.eu

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels