Snelle oplevering met schitterend resultaat
Devolder Architecten

Snelle oplevering met schitterend resultaat

Gemaackt - Devolder Architecten

Toen het kantoor van DevolderArchitecten op het Schouwburgplein te krap werd, kwam de reconversie van een bedrijfssite in de Vierschaarstraat in Kortrijk als een geschenk. Het bureau vond er zijn nieuwe thuis en creëerde meerwaarde voor de buurt.

In 2016 plande interieurspecialist Kordekor zijn uitvalsbasis in de Vierschaarstraat te verlaten. Ze deden een beroep op architect Geert Devolder voor een nieuwe invulling van deze bedrijfssite. Geert zag heel wat opportuniteiten om hier meerwaarde te creëren. Door een magazijn en enkele kleine gebouwen af te breken, kwam ruimte vrij voor groen en parking met nieuwe bedrijfsruimtes rondom. 

Kantoor als visitekaartje

Voor het eigen kantoor liet Geert zijn oog vallen op een ruim maar duister magazijn dat diende als verfopslag. “Enkele unieke eigenschappen van de opslagplaats hebben we zichtbaar gelaten, zoals de met planken bekiste betonstructuur”, vertelt Geert. “De grote uitdaging was daglicht te voorzien, gezien de inplanting van dit gebouw tussen de tuinen van de buren. Omwille van inkijk konden we niet zomaar ramen voorzien. Onze oplossing? Een stuk van het dak openbreken en een patio creëren, opdat het licht een weg naar de bureaus vindt.”

De façade van het nieuwe voorgebouw typeert zich dan weer door grote glaspartijen, stalen profielen en een houten gevelbekleding. Op het gelijkvloers bevinden zich naast vergaderruimtes het archief en een keukentje, op de eerste verdieping heeft ieder zijn werkplek. De wanden zijn bekleed met vilten panelen uit gerecycleerde petflessen, goed voor isolatie en akoestische demping. 

Van binnen naar buiten ontwerpen

De werken aan het nieuwe kantoor startten in augustus 2018. Op 4 januari van het jaar daarop verhuisde het team naar een volledig afgewerkt en ingericht kantoor. Daar ging twee jaar voorbereiding aan vooraf. “Die aanpak voor ons eigen kantoor is typerend voor onze werkwijze met iedere klant”, verklaart Geert. “We staan erop om opdrachtgevers goed te leren kennen, om zo een ontwerp af te leveren waar tijdens de uitvoering geen wijzigingen meer aan moeten gebeuren. Hoe is je bedrijf gegroeid en waar wil je naartoe? Hoe is de workflow binnen het gebouw? Interieurinrichting is geen decoratie, maar functioneel, esthetisch en commercieel onmisbaar. Op die manier weerspiegelt de structuur van je gebouw ten volle je strategie.”

Info
DevolderArchitecten bestaat uit een sterk team van allround architecten. Ze bekijken het volledige plaatje, tot in de kleinste details, om tot dat ene onbetwistbare ontwerp te komen.

Echo

Technische specificaties

 • Architect en opdrachtgever: DevolderArchitecten bv (Kortrijk)
 • Stabiliteit: Cobe ingenieurs bv (Brugge)
 • Ruwbouw: Hein Vanhoutte bv (Zwevegem)
 • Schrijnwerk: Demeestere Schrijnwerken nv (Moen)
 • Verlichting: Nuans bv (Rekkem)
 • Akoestiek: BeComfort bv (Vlierzele)
 • Schilderwerk: Kordekor nv (Kortrijk)
 • Oppervlakte gebouw: circa 600 m²
 • Oppervlakte kantoren: circa 400 m²
Het magazijn werd oorspronkelijk gebouwd in 1925 als bananenrijperij voor B.M. Spiers & Son.

Devolder Architecten
Vierschaarstraat 8D
8500 Kortrijk - België
T. 056 255 120


info@devolderarchitecten.be
www.devolderarchitecten.be

Top5 meest gelezen
  Top5 gedeelde artikels