Specialisatie wordt een must
Paolo Lopez Vega,
Jolien De Leersnijder,
Bahador Sabouri &
Bieke Van Opbroeck
LGA HR Group

Specialisatie wordt een must

Sector - hr & facilitaire diensten - LGA HR Group

De tijd lijkt voorbij dat tientallen mensen zich meldden voor één vacature. Nu is het net andersom, zeker voor knelpuntberoepen die veel intellectuele expertise vergen. Sinds 2015 legt LGA zich daar heel gefocust op toe. Gestart als een gespecialiseerd hr-kantoor voor financiële en accountancyprofielen, telt de groep nu vier ondernemingen die zich elk op één specifieke nichemarkt richten. “Mond-tot-mondreclame is het beste bewijs dat de markt onze aanpak apprecieert”, zegt Bieke Van Opbroeck, co-founder van HR-chitects en Operational Manager bij de groep.

Hoe maak je als starter het verschil in een verzadigde markt? De sleutel ligt bij doorgedreven specialisatie, beseften de stichters van Le Grand & Associates in 2015. De onderneming oriënteerde zich aanvankelijk uitsluitend op de rekrutering van experts binnen boekhouding, fiscaliteit en audit.

De koffiemachine fungeert als de lijm die de onderlinge relatie tussen de medewerkers versterkt.

“Zeker accountancykantoren kreunden op dat moment onder de enorme krapte op de arbeidsmarkt”, verduidelijkt Bieke Van Opbroeck. “Hun sector begon mede daarom volop in te zetten op digitalisering. Daardoor hadden ze minder nood aan mensen die louter gegevens verwerkten, maar kwam de klemtoon nadrukkelijker op de adviesfunctie te liggen. Dergelijke profielen bleken heel moeilijk te vinden, net als mensen met een uitgesproken knowhow over ‘tax & legal’. Daarom was een gespecialiseerde aanpak noodzakelijk.”

LGA_HR_chitects_Bieke_Van_Opbroeck

Duurzame samenwerking

STERCK. Welke andere parameters, naast het beschikken over de juiste kennis, zijn doorslaggevend bij de rekrutering van dergelijke profielen?

Van Opbroeck: “De ambities van het bedrijf en de kandidaat moeten matchen. Een medewerker moet zich kunnen vinden in de toekomstvisie van zijn werkgever. Stel dat de onderneming tevreden is met de huidige schaalgrootte, is ze meer gebaat bij een kandidaat die tevreden is met horizontale doorgroeimogelijkheden. Bedrijven streven meer dan ooit naar een duurzame samenwerking met een nieuwe werknemer. In het ideale geval werven ze mensen aan die gedurende een aanzienlijk deel van hun carrière bij hen aan de slag blijven.”

4 pijlers van
LGA HR Group
  Onder leiding van Charles-Henry Provenzano, is LGA HR Group de overkoepelende groep van vier dochterondernemingen.

 • Le Grand & Associates
  Specialiseert zich in de selectie en rekrutering van professionals in Finance, Banking, Tax & Legal.
 • LGA Engineering
  Biedt hoogwaardige engineering jobs aan, zowel in manufacturing, construction, supply chain, logistics, ‘Chemical & Life Sciences’.
 • LGA IT
  Is het aanspreekpunt voor IT-specialisten in de domeinen infrastructure, development, projectmanagement, business analytics en IT-management.
 • HR.chitects
  Versterkt de human resources-afdeling binnen ondernemingen met de passende hr-specialisten.

STERCK. Hoe is LGA ertoe gekomen om op een bepaald moment ook rekrutering van andere profielen te doen?

Van Opbroeck: “Toen grote klanten ons vroegen om onze scope uit te breiden, was onze eerste reflex: ‘schoenmaker, blijf bij je leest’, want een nieuwe markt vereist andere expertise. In 2017 hebben we toch beslist om Le Grand & Associates uit te breiden met een juridisch departement, alsook om met LGA Engineering te starten. Later hielden we ook LGA IT (2019) en HR.chitects (2021) boven de doopvont. Om dat mogelijk te maken, hebben we extra opleidingen georganiseerd en mensen met technische skills aangeworven. Het gaat telkens om mensen die blaken van leergierigheid om een bepaalde markt te doorgronden, die bereid zijn telkens de ‘extra mile’ te bewandelen. Een goed voorbeeld daarvan is ‘supply chain management’, een nichemarkt waarvoor we intussen binnen LGA Engineering ook profielen aanwerven. Onze recruiters moeten niet per se ervaring hebben in de niche waarbinnen ze actief zijn, al is dat wel een meerwaarde. Luisteren, geboeid zijn door een segment, is minstens even belangrijk. Sowieso moet je een bepaalde feeling hebben met de markt en aanvoelen welke aanpak je het best hanteert. Door de ervaring die we hebben opgebouwd, beschikken onze mensen intussen wel over het ‘Fingerspitzengefühl’ om te bepalen wat de beste match is tussen interne kandidaat en onze specialisaties.”

Le_grand_associates_Jolien_De_Leersnijder

STERCK. Alles is begonnen met Le Grand & Associates, dat nu eigenlijk een dochterbedrijf van LGA HR Group is geworden en drie ‘zusters’ heeft. In welke mate hanteren die een verschillende aanpak?

Van Opbroeck: “Het verschil zit ‘m vooral in een andere benadering van de sollicitanten. Alle segmenten waarin we actief zijn, zijn knelpuntberoepen. Het is onze taak om werkgever én werknemer wegwijs te maken in die markt. Dat is best uitdagend. Zo gebeurt het wel eens dat twee van onze klanten tegelijk op zoek zijn naar hetzelfde profiel en we bij dezelfde kandidaat terechtkomen. Op dat moment is onze strikt objectieve aanpak een grote troef. Dan overlopen we met die persoon zorgvuldig de pro’s en contra’s van elke keuze. Door een gerichte vraagstelling, komen we te weten wat de sollicitant echt wil. Zo komt die persoon tot het inzicht welk bedrijf het best bij zijn waarden, ambities en vaardigheden aansluit.”

LGA_Engineering_Bahador_Sabouri

STERCK. Was de vraag van de markt de enige reden om met LGA HR Group de focus op IT, engineering en hr te leggen?

Van Opbroeck: “Neen, we volgen daarin ook de ambities van onze eigen medewerkers. Uiteindelijk staan zij het dichtst bij onze klanten en voelen ze aan wat daar de noden zijn. Natuurlijk storten we ons niet zomaar op een bepaald segment: we voeren eerst een grondige marktanalyse uit om het potentieel ervan te onderzoeken. Die aanpak rendeert: we groeien op een organische manier in de niches die aansluiten bij de interessesfeer van onze mensen. Daarnaast voelen onze mensen dat we hen steunen in hun doelstellingen, waardoor de kans op retentie aanzienlijk groter is.”

Luxemburg

STERCK. Zijn jullie tevreden met de expansie die LGA HR Group al heeft doorgemaakt?

Van Opbroeck: “Op zesenhalf jaar tijd zijn we geëvolueerd tot een organisatie met circa 50 mensen. Op zich is dat wel oké, maar toch hadden we gehoopt al in een verder stadium te zitten. Net als zoveel andere ondernemingen hebben ook wij het gevoel door corona twee jaar te hebben stilgestaan. Anderzijds is die lang uitgesponnen pauze tegelijk een geschenk geweest. Het gaf ons de ademruimte om in de spiegel te kijken en onze structuur helemaal te finetunen.”

Rechtlijnig

Ook andere hr-specialisten evolueren van generalistisch naar specialistisch. LGA HR Group gaat er prat op daar nog een extra dimensie aan te geven. “Dat doen we door die lijn op alle echelons helemaal door te trekken”, zegt Bieke Van Opbroeck. “Je kan je bijvoorbeeld focussen op bepaalde technische profielen binnen de bouw, maar ook daarin kan je nog verder diversifiëren: je benadert een werfleider of een projectleider anders dan een interieurarchitect of bouwkundig tekenaar. Welke specialisatie we kiezen, is ook zorgvuldig afgebakend per regio: wie zijn de grote spelers in die regio, welke lonen hanteren zij, hoe spelen kleinere ondernemingen daarop in? En, vooral: hoe kunnen wij hen daarbij helpen?”

STERCK. Opvallend: naast vestigingen in Gent, Antwerpen en een flexibele werkplek in Brussel, hebben jullie ook een filiaal in het Groothertogdom Luxemburg. Hoe is dat gegroeid?

Van Opbroeck: “Gezien er vele (private) banken en internationale headquarters van bedrijven aanwezig zijn in Luxemburg, gaat onze voornaamste focus uit naar het aanleveren van kandidaten binnen Asset & Wealth Management en Tax & Legal, aangevuld met de nodige financiële profielen. Daarnaast zijn er, gezien de gunstige fiscale wetgeving, ontzettend veel bouwbedrijven actief, waar we met LGA Engineering voluit inzetten op bouwprofielen.”

STERCK. LGA HR Group rekruteert uitsluitend actieve kandidaten. Wat verstaan jullie daaronder?

Van Opbroeck: “Het zijn mensen die klaar zijn voor de volgende stap in hun carrière, en daarbij verder kijken dan alleen maar hun loonbrief. Idealiter hebben ze de intentie om met hun nieuwe werkgever een duurzame relatie op te bouwen…”

LGA_IT_Paolo_Lopez_Vega

STERCK. …waarbij ook het persoonlijke aspect belangrijk is?

Van Opbroeck: “Zeker. In coronatijden hebben veel hr-diensten de goede reflex gehad om telefonisch of via videomeetings voeling met hun medewerkers te houden. Die betrokkenheid is essentieel, maar het is goed dat we stilaan weer naar het oude scenario evolueren, waarbij de koffiemachine fungeert als de lijm die de onderlinge relatie tussen de medewerkers versterkt.”

Top5 meest gelezen
  Top5 gedeelde artikels