Vijf manieren om je innovatieve ideeën een boost geven
Ellen Lampo Vandelanotte

Vijf manieren om je innovatieve ideeën een boost geven

Praktijck - Vandelanotte

Wie vandaag investeert in een innovatief project, heeft zonder twijfel een voetje voor. Voor heel wat ondernemers is het dan ook een absolute must. En daar zijn we in ons Belgenlandje duidelijk goed in. Uit een rapport van de Verenigde Naties blijkt namelijk dat Belgische ondernemers in de strijd tegen corona pionier zijn als het op innovatie aankomt. De overheid creëerde daarom heel wat interessante maatregelen, maar welke geven uw innovatief idee nu écht een boost?

1. 
Het idee

Ontwikkelt u een nieuw of verbeterd product, proces, dienst of concept waarmee u zich duidelijk onderscheidt van andere spelers op de markt? Bent u een kmo of grote onderneming? Dan kunt u via een ontwikkelingsproject tot 50 procent aan steun ontvangen. De subsidie moet wel steeds op voorhand worden aangevraagd.

2. 
De ontwikkeling

Van zodra u bent gestart met het ontwikkelen van dat nieuw product, proces, dienst of concept, bestaan uw investeringen niet alleen uit financiële middelen, maar ook uit personeel. De middelen die worden ingezet bij de ontwikkeling, kunnen in aanmerking komen voor een extra fiscale stimulans, namelijk de investeringsaftrek. Ook voor de loonkost van het personeel dat zich bezighoudt met onderzoek en ontwikkeling, kunt u rekenen op de nodige steun. Hebt u medewerkers in dienst met een wetenschappelijk diploma (waarvan minstens één masterdiploma)? Dan kunt u genieten van een vrijstelling van 80 procent op de verschuldigde bedrijfsvoorheffing. De vrijstelling wordt pro rata toegepast in verhouding tot de tijd die de onderzoekers aan het project hebben gewerkt.


3. De bescherming

Voor u met uw innovatief idee de markt gaat verkennen, is het belangrijk om uw idee vooraf te beschermen. Die bescherming, ook wel octrooi genoemd, geeft u namelijk niet alleen juridische bescherming, maar levert u ook een mooi fiscaal voordeel op. Wilt u liever uw businessmodel in vraag stellen en wijzigen? Dan neemt u best ook even uw voorwaarden en overeenkomsten onder de loep. Hoe zit het namelijk met aansprakelijkheden? Wat met de GDPR-regels bij het gebruik en de analyse van gegevens?

4. 
De vermarkting

Proficiat, uw idee heeft de eindmeet gehaald en wordt eindelijk gecommercialiseerd! De inkomsten uit bepaalde beschermde innovaties, zoals octrooien en auteursrechtelijk beschermde software, genieten van een vrijstelling van 85 procent op de verschuldigde vennootschapsbelasting.


5. De groei

Inzetten op innovatie betekent in heel wat gevallen ook inzetten op groei. Een onderneming die groeit, kent vaak heel wat bijkomende investeringen. Denk maar aan nieuwe gebouwen en machines, of extra personeel. Ook in uw groeiverhaal kunt u in elke fase rekenen op de nodige steun.

Zelf zin gekregen om te innoveren? Neem dan contact met één van de specialisten van Vandelanotte 
via contact@vdl.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels